Döbbenet! Megtalálták a világhírű sarkkutató több mint száz éve elsüllyedt hajóját

Forrás: Origo -
sarkkutatás sarkkutató Ernest Shackleton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tudományos expedíció keretein belül az Antarktisznál találták meg Ernest Shackleton több mint száz éve elsüllyedt Endurance nevű hajóját.

Az 1915-ben elsüllyedt hajót hétvégén találták meg a kutatók a Weddell-tenger fenekén. A vízalatti felvételek alapján az Endurance jó állapotban maradt meg. Bár háromezer méter mélyen fekszik a tengerágyban, szinte úgy néz ki, mint azon a novemberi napon, amikor több mint egy évszázada alámerült - számolt be róla szerdán a BBC News.

Forrás: Origo

A hajó faanyaga ugyan sérült, de nagyjából egyben van a törzse, és az Endurance felirat világosan olvasható a hátsó részén. "Minden túlzás nélkül ez a legszebb, fából készült hajóroncs, amelyet valaha láttam - messze a legszebb" - hangsúlyozta Mensun Bound tengeri régész, az expedíció tagja, majd hozzátette: "függőlegesen áll, jól kiemelkedik a tengerfenékből, ép, és ragyogó állapotban van".

Az elveszett hajó felkutatására a Falkland-szigeteki Tengeri Örökség Alapítvány (FMHT) indította el az Agulhas II dél-afrikai jégtörőhajót, távirányítású tengeralattjárókkal felszerelve. A küldetés vezetője, a veterán sarkvidéki geográfus, John Shears elmesélte, hogy "leesett az álla", amikor a kamerák képe a hajó nevére siklott.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.