Az mRNS alapú vakcina lehet a megoldás a HIV fertőzés megelőzéséhez is

Forrás: Afp -
teszt mRNS oltás HIV
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az USA Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (NIAID) nemrég bejelentette, hogy három új mRNS alapú HIV vakcinát kezdenek el tesztelni az Egyesült Államokban.

Az mRNS-vakcinák úgy működnek, hogy a szervezetbe juttatnak egy darabka genetikai anyagot, ami ráveszi a testet, hogy készítsen néhányat az adott kórokozó egyik fehérjéjéből. Az immunrendszer ezeket azonnal legyőzi, és így meg is tanulja, mire kell figyelnie legközelebb, így ha egy kórokozó bekerül a szervezetbe, nem kell ismerkednie vele, azonnal le tudja győzni. Mindezt úgy, hogy nincs szükség egy legyengített, elölt vírust bejuttatni a szervezetbe - írja a Blikk.

HIV részecske Forrás: Afp

A most induló kutatásban vizsgált mindhárom vakcina a HIV tüskefehérjére koncentrál, ami segít a vírusnak bejutni az emberi sejtekbe, de egyik vakcina sem jár HIV fertőzéssel - emelték ki a tájékoztatóban.

"A HIV elleni vakcina megtalálása nehéz tudományos kihívásnak bizonyult, de a biztonságos és hatékony COVID-19-vakcinák sikere után izgalmas lehetőségünk adódott, hogy kiderítsük, hogy az mRNS-technológia képes-e hasonló sikereket elérni a HIV-fertőzés ellen"

– nyilatkozta Antony Fauci, a NIAID igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.