Humanitárius katasztrófa fenyegeti Mariupolt: teljesen ki kellene üríteni a várost

Forrás: Sputnik via AFP/Viktor Antonyuk -
Mariupol Orosz-ukrán háború kiürítés humanitárius katasztrófa város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dél-ukrajnai Mariupolban humanitárius katasztrófa fenyeget, a városból ki kellene menekíteni mind a 160 ezer civilt, aki még ott van mindenféle energiaszolgáltatás nélkül - jelentette ki hétfőn Vadim Bojcsenko polgármester.

Huszonhat autóbusz áll készenlétben arra, hogy elszállítsa az embereket, de az orosz hadsereg még nem adott erre engedélyt.

"Oroszország játszik velünk, mint macska az egérrel, a megszállók kezében vagyunk"

- mondta Bojcsenko az állami tévében.

Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes közölte, hogy nem tervezik hétfőn a civilek kimenekítését egyik ostromlott városból sem, mert hírszerzési értesüléseik szerint orosz "provokációk" történhetnek az előzőleg biztonságosnak ítélt folyosókon.

Az ukrán Pravda című lap arról számolt be, hogy szerte az országból közigazgatási vezetők folyamatos orosz tüzérségi tűzről számolnak be.

A dél-ukrajnai Mariupolban humanitárius katasztrófa fenyeget. Forrás: Sputnik via AFP/Viktor Antonyuk

Oroszország tagadja, hogy háborúja a civilek ellen irányulna, és Ukrajnát hibáztatja azért, hogy sokadszorra sem tudnak megállapodni a civilek kimenekítésére szolgáló biztonságos folyosók kialakításáról - jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes közölte hétfői sajtótájékoztatóján, hogy a megszálló orosz erők rendezik soraikat, megpróbálják megerősíteni már elfoglalt hadállásaikat, de sehol az országban nem tudnak előrenyomulni; nem tudják például áttörni Kijev védelmi vonalát.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.