Orosz-ukrán háború: Mariupolban bombatámadás ért egy iskolát, gyerekek, nők és idősek rekedtek a romok alatt

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer -
bombatámadás Oroszország Ukrajna háború Mariupol Orosz-ukrán háború orosz ukrán háború
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mariupolban orosz bombatámadás ért egy művészeti iskolát, ahová korábban 400-an menekültek a harcok elől - jelentette be vasárnap az ostrom alatt álló azovi-tengeri kikötőváros tanácsa. Görögországba érve beszámolót tartott vasárnap a városbeli állapotokról az oda akkreditált görög főkonzul.

A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint a szombat éjjel végrehajtott csapás romba döntötte az épületet, az áldozatok pontos számát nem tudni, mert sokan - jórészt gyerekek, nők és idősek - a romok alatt rekedtek.

Szombaton Vadim Deniszenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a televízióban azt mondta, a harc elsősorban az egyik legnagyobb európai acélüzem, a Mariupolban található Azovstal ellenőrzéséért folyik.

Lerombolt épületek Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Március 16-án az orosz csapatok bombatámadást hajtottak végre egy a városban található színházépület ellen, ahol helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak a támadás idején.
A BBC brit közszolgálati tévé szombaton azt közölte, hogy a mentést többször félbe kellett szakítani a folyamatos bombázás miatt. A hatóságok közlése szerint eddig 130 embert mentettek ki a romok alól.
Vasárnapi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: Mariupol blokádja háborús bűncselekményként vonul be a történelembe.
"Azt tenni egy békés várossal, amit a megszállók tettek, olyan borzalom, amelyre évszázadokon át emlékezni fognak" - fogalmazott videóüzenetében az elnök.

Hasonlóan nyilatkozott Manolisz Androulakisz mariupoli görög főkonzul, aki az Európai Unió diplomatái közül utolsóként hagyta el a várost, majd Ukrajnát tíz másik göröggel együtt. Kedden indultak el, és Moldován, valamint Románián keresztül vasárnap értek az athéni repülőtérre. Amíg a diplomata ott volt, több tucatnyi görög állampolgárnak és ukrajnai görög kisebbséginek segített kijutni Mariupolból.
"Nem kívánom senkinek, hogy olyat lásson, amilyet én ott láttam. Mariupol az egyike azon városoknak a világon, amelyeket háborúban teljesen leromboltak. Anélkül, hogy fel kellene sorolnom ezeket, tudjuk, hogy Guernicáról, Coventryről, Aleppóról, Groznijról, Leningrádról beszélek" - mondta a főkonzul.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.