Koronavírus: növekszik a kórházban ápoltak száma, messze van még a járvány vége

Forrás: Shutterstock -
WHO COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Messze van még a koronavírus-járvány vége az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint, aki keddi sajtótájékoztatóján úgy vélte, a világ feladata továbbra is a járvány visszaszorítása.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben, a WHO Covid-19 vészhelyzeti bizottságának járványügyi értékelése kapcsán leszögezte: a Covid-19 továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetnek minősül.

Hozzátette, hogy mivel növekszik a vírus miatt kórházban ápoltak száma, így a kormányoknak ismét alkalmazniuk kell a már jól bevált járványügyi rendelkezéseket módszereket, például a maszkviselést, szellőztetést és a kezelési eljárásokat.

Forrás: Shutterstock

Múlt hét pénteki ülésén a bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy a világ több térségében nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, kiemelve, hogy e térségekben egyelőre nincsenek érvényben szigorúbb közegészségügyi rendelkezések.

A bizottság emellett hozzátette, hogy mivel csökkent a koronavírus-mintákon végzett génszekvenálások, illetve a tesztek száma, nehezebb felmérni az új vírusvariánsok hatásait, "jóllehet az új mutációk akár veszélyesebbek is lehetnek a jelenlegieknél".

Még úgy is, hogy kevésbé követik figyelemmel a vírus terjedését, az utóbbi két hétben 30 százalékkal nőtt világszerte az újonnan regisztrált esetek száma, elsősorban az omikron variáns BA.4 és BA.5 alvariánsai miatt - áll a bizottság jelentésében.

Ugyancsak kedden a WHO európai irodája a második emlékeztető oltás felvételét ajánlotta az időseknek és a veszélyeztetett csoportba tartozóknak. Hans Kluge, szervezet európai regionális igazgatója az ajánlást azzal indokolta, hogy a kontinensen nő az újonnan regisztrált koronavírusos megbetegedések száma.


Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.