Vízkorlátozást rendeltek el ezeken a Duna-menti településeken: nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki

Fotó: Koncz Márton - Origo -
vízkorlátozás kánikula hőség Pest megye
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kánikula idejére takarékos vízhasználatot kér több településen a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. az ivóvízellátás biztosítása érdekében.

A társaság kedden a Facebook-oldalán azt közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szolgáltatási területükön - különösen Pest megye térségében - a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére kell számítani, ezzel egyidejűleg folytatódik a több hete tartó csapadékhiány. Emellett a Duna vízállása folyamatosan csökken, és a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre a vízgyűjtő területen sem várható csapadék-utánpótlás.

"A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség" - ismertették.

Azt kérik a lakosságtól, mellőzzék a locsolást Fotó: Koncz Márton - Origo

A kánikula idejére Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések - Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm - önkormányzatát és ott élőket arra kérik, hogy törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák más irányú felhasználását (például medencefeltöltés, autómosás).

Azt kérik továbbá, hogy mellőzzék a locsolást (közterületeken is), a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket pedig kapcsolják ki.

A DMRV Zrt. kiemelte: vízellátó rendszereik a nap 24 órájában "kiélezetten működnek". Szolgáltatási területükön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány.

Ezzel együtt már az utóbbi napokban a vízfogyasztás egyértelmű növekedését tapasztalták. "A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki" - figyelmeztettek.

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos.Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét második felében helyenként 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Többfelé még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.
A június végén kezdődött, több mint egy hétig tartó hőhullám idején a megnövekedett vízfogyasztás emelkedése, illetve műszaki meghibásodás miatt több napon keresztül nyomásesés vagy átmeneti vízhiány volt tapasztalható több Pest megyei településen. A megye több mint tíz településén első- vagy másodfokú vízkorlátozást is elrendeltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.