Rekordalacsony a Velencei-tó vízállása

Forrás: MTI/Vasvári Tamás -
apadás Velencei-tó vízállás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó ma reggeli vízállása 61 centiméter volt - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden az MTI-vel. A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt folytatódik a Velencei-tó apadása - írták.

Az OVF közölte: csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A hétvégén a Tisza-tó felületére lehullott csapadék egynapi vízigény kielégítésére volt elegendő. A következő napokban alapvetően száraz, napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel. A nappali felmelegedés napról-napra erősödik, országszerte visszatér a hőség - tették hozzá.

A következő hat napban a Tisza felső és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék nem várható. A Felső-Duna, az Inn, a Traunn és az Enns vízgyűjtő területén 15-30 milliméter csapadék valószínű az előrejelzések alapján. A vízgyűjtők kiszáradása miatt a lehulló csapadék elenyésző része, 2-4 százaléka éri el a folyómedreket, a szárazság miatt az átlagosnál nagyobb része szivárog a földbe, így jelentős vízállás-, vízhozam-emelkedés nem várható.

A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén van vízhiány elleni védekezési készültség érvényben. Hét vízhiánykezelő körzetben első, öt vízhiánykezelő körzetben másod-, 23 vízhiánykezelő körzetben harmadfokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben - közölték.

A Kvassay-zsilipnél rövid ideig lehetőség volt a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág gravitációs vízpótlására is a hétvégi esőnek köszönhetően. A továbbiakban a Duna apadó ága miatt erre már nem lesz lehetőség, de a szivattyús betáplálást folytatják - írta az OVF.

Az aszályos időszak miatt romlott a Kis-Duna vízminősége, az oxigéntelítettség relatív alacsony, ami hozzájárulhat a halak, főleg az ivadékok pusztulásához. A területileg illetékes vízügyi igazgatóság a hétvégi esőzések után jelzett halpusztulások miatt azonnal megkezdte a kritikus szakaszok levegőztetését - írta az OVF.

A Balaton átlagvízállása 82 centiméter. A következő egyhetes időszakban folytatódik a tó vízállásának csökkenése, szeptember 1-jére az átlagvízállás 73-80 centiméter között várható - közölték.
Ez a vízállás nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter. Jelenleg nincs vízminőségi probléma a tavon - tudatta az OVF.
Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igény miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.