Egyelőre nem lesz ősz: afrikai eredetű hőhullám éri el az országot

hétvége időjárás nyári idő október hőhullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október utolsó és november első napjain még akár egészen nyárias is lehet az időjárás Magyarországon.

Európa jelentős részét egy nagy kiterjedésű anticiklon fogja elfoglalni, ami napokon keresztül blokkolja a hideg levegőt és a ciklonokat is.

A MetKép által közzétett előrejelzés szerint míg a keletre elhelyezkedő légörvények nem gyakorolnak a középső területekre jelentős hatást, az óceánon kialakult ciklonok előoldalán afrikai eredetű, meleg levegő érkezik, majd vonul egészen északra, a skandináv térségig. Emiatt október utolsó napjaiban 8-15 fokkal lehet melegebb az átlagnál. Spanyolországban és Franciaországban 28-33 fok lehet, Németországban és Olaszországban 26-27 fok lesz.

illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vasárnap az északkeleti országrészben helyenként tartósabban megmarad a köd. Máshol a fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb jelentéktelen szitálás fordulhat elő elvétve. Mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalban 5-11 fokra számíthatunk, de utána 17-22 fok közé melegedhet a levegő, ám a hosszabb ideig felhős, párás, ködös tájakon ennél hűvösebb lehet.

Hétfőn hazánk nagyobb részén kisüt a nap, de maradhatnak felhős, párás, illetve ködös területek. Itt-ott előfordulhat szitálás. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali 5-12 fokról 17- 22 fok közé emelkedhet a hőmérséklet, de a felhős, párás részeken ennél hidegebb lehet – írja a met.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.