Több millió dolláros kártérítésre kötelezték a nemi erőszakkal vádolt Oscar-díjas rendezőt

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Dimitrios Kambouris -
rendező nemi erőszak metoo Paul Haggis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legalább 7,5 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte egy New York-i bíróság esküdtszéke helyi idő szerint csütörtökön Paul Haggis Oscar-díjas kanadai rendezőt, akit 2017-ben egy nő azzal vádolt meg, hogy négy évvel korábban megerőszakolta őt - jelentette az amerikai sajtó. A kártérítés teljes és pontos összege még nem ismert, mert a bíróság jövő héten további büntetési tételeket szabhat ki.

A Haggist feljelentő nő azt állította, hogy a rendező 2013-ban egy filmes rendezvény után megerőszakolta őt New York-i lakásában. Haggis a bíróság előtt elismerte, hogy szexuális kapcsolata volt a nővel, de azt hangoztatta, hogy az kölcsönös beleegyezésen alapult.

A panaszos nő ügyvédje az ítélethirdetés után azt mondta, ügyfele és a MeToo-mozgalom hatalmas győzelmeként értékeli a Haggisre kiszabott büntetést. A rendező ügyvédje ugyanakkor megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot, és azt állította, hogy védence nem részesült korrekt eljárásban - adta hírül a People.com hírportál.

Paul Haggis Forrás: AFP/2017 Getty Images/Dimitrios Kambouris


A nagyjából három hétig tartó eljárás során több olyan nőt is meghallgattak, akik szintén azt állították, hogy az 1996 és 2015 közötti időszakban Haggis szexuális kapcsolatra kényszerítette őket. A 69 éves filmrendező ellen a nyáron Olaszországban is eljárás indult, miután egy fiatal nő nemi erőszak miatt feljelentést tett ellene.

Haggis forgatókönyvíró, filmproducer, valamint filmes és televíziós rendező. Az Oscar-díjat 2006-ban kapta meg a Ütközések című filmdrámája rendezéséért. Ő írta a Millió dolláros bébi és a Casino Royale forgatókönyvét. A Harvey Weinstein-botrány során több nő is szexuális zaklatással vádolta meg, de ő ezeket a vádakat tagadta.

Harvey Weinsteint, Hollywood egykori egyik legbefolyásosabb filmmogulját 23 éves börtönbüntetésre ítélték 2020-ban, miután számos alkalmazottja és sok színésznő vádolta meg szexuális visszaéléssel, zaklatással, egy színésznő pedig szexuális erőszakkal is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.