Auschwitzi koncentrációs tábor kártérítés II. világháború Witold Pilecki
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Huszonhat millió zloty (több mint kétmilliárd forint) jóvátételt követel az auschwitzi haláltábor hőseként ismert Witold Pilecki 1948-as kivégzéséért fia a lengyel kormánytól. Az ügyet csütörtökön kezdték tárgyalni egy varsói bíróság előtt. A következő meghallgatás januárban esedékes.

Witold fia, a kilencvenéves Andrzej Pilecki szerint a lengyel állam jóvátétellel tartozik neki a kommunista uralom sérelmeit enyhíteni hivatott törvény alapján.

Witold Pilecki, a lengyel ellenállás tagja 1940 szeptemberében saját elhatározásából záratta be magát az auschwitzi náci haláltáborba, hogy megszervezze az ottani ellenállást, és bizonyítékokat gyűjtsön a nácik által elkövetett rémtettekről. 1943-ban, bravúros szökése után beszámolt az atrocitásokról, azonban a nyugati szövetségesek nem hittek neki. Ez volt az első közvetlen jelentés az Auschwitzban elkövetett borzalmakról, amely a szövetségesek kezébe került.

Witold Pilecki bűnügyi felvételei a varsói Mokotów börtönben, 1947-ben Forrás: Wikipedia


A második világháborút követően a Moszkva által kinevezett lengyel hatóságok letartóztatták, megkínozták és kivégezték Witold Pileckit, arra hivatkozva, hogy az emigráns lengyel kormánynak kémkedett. Maradványait egyelőre nem találták meg.

A demokratikus lengyel kormány 1990-ben egyszer már fizetett kompenzációt Pilecki özvegyének és két gyermekének a férfi halála miatti bevételkiesésért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.