Január elsejével változik a határellenőrzés: a nyaralásunkat is érinti majd

euró Schengen-övezet Magyarország Horvátország euróövezet horvát-magyar határ
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok, akik évek vagy évtizedek óta Horvátországba járnak nyaralni, jól ismerik a határátkelés során tapasztalt torlódásokat. December 31-én éjféltől azonban felnyitják a horvát sorompókat, az ország ugyanis csatlakozik a schengeni övezethez.

Január elsejével megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország közös szakaszán, ugyanis déli szomszédunk is aláírtva, illetve alkalmazni fogja a schengeni egyezményben foglaltakat.

Forrás: AFP/Denis Lovrovic

"A schengeni egyezmény az Európai Unió első és harmadik pillérének része, amely elsősorban a belső határőrizet megszüntetését és a külső határok közös ellenőrzését jelenti. Az egyezménynek nem minden unióbeli ország a tagja, és vannak nem EU-beli tagjai is. Az egyezményt nem minden aláíró tagország alkalmazza" – olvasható a Wikipedia-szócikkben.

A horvát nyaralásokat azonban nem csak ez érinti, ugyanis január elsejétől már nem a kuna, hanem az euró lesz a tengerparti ország hivatalos fizetőeszköze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.