A legszebb gyöngyszemek Horvátországban, melyek autóval alig pár óra alatt elérhetőek

Forrás: Shutterstock -
úti cél utazás Horvátország magazin nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Horvátország az egyik legnépszerűbb úti cél a magyarok körében, ugyanis közel a határhoz gyönyörű kis gyöngyszemekre bukkanhatunk. A homokos strandok, hangulatos óvárosok és hosszú tengerparti sétányok akár egy pár napos nyaralásra is tökéletes helyszínt biztosítanak.

1. Rovinj

Rovinj Horvátország egyik legszebb városa, az Isztriai-félszigeten található, nagyjából hat órára Budapesttől. Egy igazi gyöngyszem, gyönyörű, romantikus város, mely Olaszország legszebb tengerparti városkáit idézi. A sziklaszirtre épült városban rengeteg a látnivaló, de kavicsos strandok is találhatóak a környéken. Számos kacskaringós sikátor és a velencei palota teszi különlegessé Rovinj óvárosát, a Szent Eufémia templom harangtornya pedig remek tájékozódási pontot nyújt. Ha a Főtéren körbenézünk, olyan érzésünk támad, mintha egy olasz kisvárosban lennénk. Ennek az a magyarázata, hogy közel 500 éven át Rovinj a Velencei Köztársaság része volt és nagyon sok olasz él itt a mai napig itt.

Rovinj Horvátország egyik legszebb városa Forrás: Shutterstock

2. Baska

Baska a Krk sziget déli végén helyezkedik el és leginkább hosszú strandjáról, türkizkék vízéről és kirándulási lehetőségeiről híres. A kis község egy öbölben fekszik, távol más településektől. Itt minden adott, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges. Hosszú strand pár lépésre a szállásoktól, széles tengerparti sétány, mely tele van szuvenír boltokkal és éttermekkel és egy hangulatos óváros, ahol keskeny sikátorokban kóborolhatunk. Ami különlegessé teszi Baskát, hogy 80 kilométernyi túraútvonal övezi. A baskai strand végén egy erdős, fenyves található, innen indul a vörös csík turistaút. Ahogy egyre inkább megyünk felfelé a hegyen, gyönyörű panoráma tárul az ember szeme elé. Bármerre nézünk, az égszínkék tengert, a környező hegyeket és a távolban kisebb szigeteket is láthatunk. Ha valaki nem akar túrázni, neki ajánlott a Sveti Ivan templom temetőkertje, amely autóval is megközelíthető és lélegzetelállító látvány tárul Baskára – ez az egyik legtökéletesebb helyszín a fotózásra.

Baska a Krk sziget déli végén helyezkedik el Forrás: Shutterstock

3. Losinj-sziget

A Losinj-sziget Horvátország egyik legszebb szigete. Zöldellő erdők borítják a sziget nyugati részét, míg a keleti területeket csak egy keskeny csatorna választja el Cres szigetétől. A szigeten homokos strandot és hangulatos kisvárosokat is találhatunk. Ez egy igazi eldugott gyöngyszem, kevés településsel, ahol igazán kikapcsolódhatunk. Ami különleges, hogy Mali Losinj közelében található Cikat strand tengerpartján, mintegy 30 kilométer hosszan lehet sétálgatni a hosszan lebetonozott gyalogúton.

A Losinj-sziget Horvátország egyik legszebb szigete Forrás: Shutterstock

4. Lopar

Lopar a Rab szigeten fekszik és leginkább arról híres, hogy egy hatalmas kiterjedésű, lassan mélyülő, finom homokos strand található itt. A Paradicsompart strand egy másfél kilométer átmérőjű, homokos öbölben helyezkedik el, tele van napágyakkal és a horvát strandoktól eltérően itt még strandcipő sem kell, így kisgyermekes családoknak abszolút ideális. Ha meguntuk a strandolást, akor érdemes áthajózni a szemközti Goli szigetre, mely egykoron börtönsziget volt, ahova a legveszélyesebb bűnözőket hozták.

Lopar leginkább arról híres, hogy egy hatalmas kiterjedésű, lassan mélyülő, finom homokos strand található itt Forrás: Shutterstock

5. Crikvenica

Crikvenica a határhoz legközelebbi homokos strand, a letenyei határtól mindössze három óra alatt elérhető. Túl sok látnivalót itt nem találunk, de arra tökéletes, hogy egy hétvégére kiruccanjuk Horvátországba és csobbanjunk egyet a tengerben. Strandjai alapvetően kavicsosak, lassan mélyülnek, de kialakítottak egy homokos strandot is, mely ideális a kisgyerekes családok számára. Ha pedig meguntuk a fürdőzést, a századelős hangulatú település pálmafás parti sétánya mentén szép parkokat, kávéházakat és üzleteket találunk. Crikvenica az 1900-as évek eleje óta ismert a gyógyturizmusáról, ahol azóta is tengervízzel gyógyítanak.

Crikvenica a határhoz legközelebbi homokos strand Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.