Ez történik a kidobott karácsonyfákkal

Fotó: Polyák Attila -
kuka szemét karácsonyfa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyfát a hagyomány szerint Vízkeresztkor kell leszedni, de vannak, akik hamarabb, mások pedig később teszik a tűlevelűeket az utcára. Kiderült, mi történik ezután a fákkal.

A karácsonyfát Vízkeresztkor, vagyis január 6-án szokás leszedni a hagyomány szerint, de sokan nem várnak vele addig, mások pedig tovább őrzik még az ünnepi hangulatot; ami viszont biztos, hogy hamarosan egyre több fa lesz látható a kukák mellett. Kiderült, hogyan szállítják el őket, és mi lesz a sorsuk.

Kidobott karácsonyfák 2021 január 6.-án Fotó: Polyák Attila

"A fővárosban a feleslegessé vált tűlevelűeket ki lehet rakni a kuka mellé, azon a napon, amikor amúgy is vinnék a szemetet, de figyelnie kell arra, hogy ezzel ne akadályozza a gyalogos, illetve a közúti forgalmat.

Elviheti a fát a több, mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére is. Az elszállítás folyamatos, általában 1–1,5 hónapig is eltart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket.

Budapesten társaságunk szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen a becslések szerint mintegy 500–600 ezer darab fa kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelnünk, illetve a hasznosításukat megoldanunk" – mondta el a Borsnak az FKF Nonprofit Zrt. "A kiszolgált tűlevelűek aprítást követően, a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából – nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő" - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.