Hétvégétől érdemes az eget kémlelni: a Naprendszer csaknem összes bolygója látható lesz majd egymás után sorakozva

Forrás: Shutterstock -
Vénusz hétvége Szaturnusz bolygóállás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Vénusz és a Szaturnusz szoros együttállása figyelhető meg vasárnap, hétfőtől pedig a Naprendszer csaknem összes bolygója látható lesz majd egymás után sorakozva a koraesti égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a Vénusz és a Szaturnusz együttállását vasárnap naplemente után, 17:30-kor érdemes majd megfigyelni. A jelenség szabad szemmel és binokulárral egyaránt látható lesz a délnyugati égbolton.

Távcsöves megfigyelés esetén a Vénusz korongja 200-szor fényesebbnek látszik majd, mint a Szaturnusz sápadt ovális korongja.

Látványos bolygóegyüttállás és bolygósorakozó látható a hétvégétől Forrás: Shutterstock

Ezt követően január 23. és 30. között látványos bolygósorakozó látható az égbolton.

A Merkúr és a Föld kivételével a Naprendszer összes planétája egy 110 fok hosszú ív mentén, szabályosan, egy vonalban sorakozik majd naplemente után a sötétedő esti égen.

A látványt fokozza, hogy a Fiastyúk szabad szemmel is megfigyelhető csillaghalmaza is beáll a bolygók vonalába.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló január 25-én és 26-án kiemelt programot szervez a bolygósorakozót távcsővel megfigyelni vágyók számára, melynek részleteiről a csillagvizsgáló honlapján (svabhegyicsillagvizsgalo.hu) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.