Franciaországban 32 napja nem esett eső

Forrás: Shutterstock -
eső Franciaország rekord
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Franciaországban 32 napja nem esett nagyobb mennyiségű eső: ez volt a leghosszabb aszályos időszak azóta, hogy 1959-ben elkezdték vezetni a csapadékadatokat az országban - tájékoztatott a meteorológiai szolgálat.

Január 21. és február 21. között naponta kevesebb mint egy milliméter csapadék hullott Franciaország európai területére - közölte a Météo-France.

Az előző rekordot 2020-ban mérték, amikor március 17. és április 16. között 31 napig nem esett kiadósabb eső az országban.

A helyzet különösen aggasztó annak fényében, hogy a téli csapadék rendkívül fontos a felszín alatti vízkészletek feltöltéséhez. Franciaországot 2021 óta szokatlan szárazság sújtja, a 2022-es év pedig rendkívüli aszályt és forróságot hozott.

Franciaországban 32 napja nem esett eső Forrás: Shutterstock

A jelenlegi aszályos időszaknak egy enyhe csapadékzóna átvonulása vethet véget szerdán. Azonban a Météo-France szerint ez sem ad okot az optimizmusra, mert 2023 februárjának csapadékmérlege ötven százalékos mínusszal zárulhat. Így az idei lehet az egyik legszárazabb február a feljegyzésekben. Emellett a megszokottnál melegebb is volt Franciaországban az elmúlt tizenkét hónapban, és a február lehet a tizenharmadik ebben a sorban.

Christophe Béchu francia környezetvédelmi miniszter szerdán a Franceinfo rádióadónak adott interjújában elmondta: kéthónapos lemaradásban vannak a felszín alatti vízkészletek töltöttségi szintjét illetően. Hozzátette: arra fogja kérni a megyei vezetőket, hogy márciustól vezessenek be enyhe korlátozásokat, nehogy katasztrofális döntési helyzetbe kényszerüljenek a nyár közeledtével.

Eközben a Pireneusok túloldalán, a spanyolországi Katalóniában a vízkészletek töltöttségi szintje a legutóbbi hidrológiai jelentés szerint jelenleg csak a kapacitás 28,7 százalékán áll, szemben az elmúlt tíz év 72 százalékos átlagával.

A szárazság Észak-Olaszországot sem kímélte: a Fondazione CIMA kutatóintézet szerint a hóból származó vízforrások mennyisége 43 százalékkal kevesebb az évtizedes átlagnál. Piemontban néhány hegyvidéki település vízigényét már most csak tartálykocsikkal tudják biztosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.