Újabb vírus veszélyezteti az emberiséget: "Sok minden ad okot az aggodalomra"

Forrás: -- -
Északi-sark permafroszt vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A meleg hőmérséklet folyamatosan olvasztja fel a fagyott réteget a föld alatt az Északi-sarkvidéken, aminek hatására olyan vírusokat éledhetnek újra, amelyek veszélyeztethetik az állatok és az emberek egészségét. 

Az északi félteke egyötödét permafroszt borítja, évezredek óta beleértve Alaszka, Kanada és Oroszország sarkvidéki tundráját és boreális erdőit is. Ez egyfajta időkapszulaként szolgál, és megőrzi – az ősi vírusok mellett – számos olyan kihalt állat mumifikálódott maradványait, amelyek közül néhányat a tudósoknak sikerült is feltárniuk és tanulmányozniuk az elmúlt években, köztük két barlangi oroszlánkölyköt és egy gyapjas orrszarvút.

"Sok minden ad okot az aggodalomra a permafroszttal kapcsolatban, melyek megmutatják, hogy miért fontos, hogy a talaj ezen részét fagyva tartsuk"

– nyilatkozta a CNN-nek Kimberley Miner, a NASA Jet Propulsion Laboratory éghajlatkutatója.

Újabb vírus veszélyezteti az emberiséget: "Sok minden ad okot az aggodalomra" Forrás: --

A fagyott vírusok kockázatának jobb megértése érdekében Jean-Michel Claverie, a franciaországi Aix-Marseille Egyetem Orvostudományi Karának emeritus professzora megvizsgálta a szibériai permafrosztból vett földmintákat, hogy megállapítsa, vannak-e vírusrészecskék, amik még mindig fertőzőek lehetnek. Az általa „zombivírusoknak" nevezett vírusokat kereste, és talált is néhányat.

A tudósnak 2014-ben sikerült újjáélesztenie egy vírust, amelyet ő és csapata izolált a permafrosztból, és tenyésztett sejtekbe juttatva 30 000 év után először fertőzőképessé tette. A biztonság kedvéért egy olyan vírus tanulmányozását választotta, amely csak egysejtű amőbákat képes megcélozni, állatokat vagy embereket nem.

"Az, hogy az amőbát fertőző vírusok ennyi idő után is fertőzőek, potenciálisan nagyobb problémára utal"

– mondta Claverie, aki attól tart, hogy az emberek tudományos kíváncsiságnak tekintik kutatásait, és az ősi vírusok életre kelésének lehetőségét nem tekintik komoly közegészségügyi fenyegetésnek.

"Az amőbát fertőző vírusokra úgy tekintünk, mint bármelyik más lehetséges vírusra, amelyek az örök fagyban lehetnek" – magyarázta Claverie, majd hozzátette:

"Sok-sok-sok más vírus nyomait is látjuk. Tehát tudjuk, hogy ott vannak. Nem tudjuk biztosan, hogy élnek-e még. De az az érvelésünk, hogy ha az amőbavírusok még életben vannak, akkor nincs ok arra, hogy a többi vírus miért ne lenne még életben, és ne tudná megfertőzni saját gazdáit."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.