Egy friss kutatás szerint óriási bajt okozhatnak a tengerek mélyén megbújó hőhullámok

Forrás: Pixabay -
óceán globális felmelegedés kutatás tenger Amerika hőhullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal tudósai szerint nagy veszélyt rejt, hogy a tengerek mélyén megbújó hőhullámokból a felszínen semmit sem lehet észrevenni.

2013 és 2016 között a Csendes-óceán északkeleti részén hatalmas hőhullámok pusztítottak, aminek következtében felmelegedtek a vizek az Egyesült Államok nyugati partjainál, az ökoszisztémák felborultak, a korallzátonyok kifehéredtek, és több mint egymillió madár pusztult el.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal kutatóinak friss tanulmánya szerint ez csak a kezdet volt: a tudósok szerint úgy bújhatnak meg a mélyben ezek a hőhullámok, hogy a felszínen ebből semmit sem érezni.

Illusztráció. Forrás: Pixabay

A tudósok úgy vélik, ezek a hatások a tengeri ökoszisztémák és a rájuk támaszkodó iparágak számára is katasztrofálisak lehetnek, mivel

a világ óceánjai felelősek az ember által okozott szén-dioxid-kibocsátás által termelt többlethő körülbelül 90 százalékáért.

Az óceánok gyorsabban melegszenek, mint a bolygó átlaga: a hőmérséklet körülbelül 1,5 fokkal nőtt az elmúlt évszázad során, és a tengeri hőhullámok mintegy 50 százalékkal gyakoribbá váltak csak az elmúlt évtizedben - írja a hvg az IFLScience cikke alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.