Egyre nagyobb a baj a globális felmelegedés miatt: ezek voltak 2022 legsúlyosabb természeti katasztrófái -1. rész

globális felmelegedés probléma Föld bolygó természeti katasztrófák természeti katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatalának (UNDRR) jelentése szerint a klímaváltozás-globális felmelegedés miatt világszerte rohamosan növekszik a természeti katasztrófák száma. A nemzetközi szervezet az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett sürgeti a szélsőséges időjárási viszonyok előrejelzésére szolgáló globális rendszer kiépítését, a katasztrófák által leginkább sújtott szegény országokkal való szolidaritást. Az MTVA Sajtóarchívumának összeállítása következik. 

2022. január 15-17. - TONGA: A csendes-óceáni szigetország közelében egy tenger alatti vulkánkitörés után az elmúlt évszázad legnagyobb légköri robbanását és nyomásváltozását jegyezték fel. A kitörés után keletkezett szökőár elöntötte Tonga part menti területeit és öt ember halálát okozta, szinte a teljes lakosság szenvedett a mindent beborító vulkáni hamu, a tönkrement infrastruktúra, az ivóvíz és élelmiszer hiánya miatt. December 4-én egy 6,7-es erősségű földrengés is kipattant Tonga közelében.

2022. január 18. - ÉSZAK-AMERIKA: Kanada és az Egyesült Államok keleti részén a súlyos téli viharok, a heves havazás miatt több ezer repülőjáratot töröltek, több helyen félméteres hó is esett.

2022. február 4. - AUSZTRIA: Az ország nyugati részén, Tirol és Vorarlberg tartományban nyolc síelő vesztette életét lavinaomlások következtében.

2022. február 6. - MADAGASZKÁR: A sziget keleti partjain pusztító Batsirai nevű ciklon legalább 120 ember halálát okozta, Madagaszkár déli része élelmiszerhiánytól szenved a harminc év óta legsúlyosabb, elhúzódó aszály miatt.

2022. február 10. - OLASZORSZÁG: Kitört a szicíliai Etna, a világ egyik legaktívabb tűzhányójából lávaszökőkutak törtek ki, amelyek elérték az 1000 méteres magasságot.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

2022. február 16. - BRAZÍLIA: Az ország déli részén, az Atlanti-óceán partján fekvő Bahía és Minas Gerais államokban több százan vesztették életüket, maradtak fedél nélkül a heves esőzések keltette árvizek és földcsuszamlások miatt.

2022. február 16. - AMERIKA: Az elmúlt 1200 év legnagyobb aszálya pusztít a kontinens nyugati részén, az évek óta tartó szárazságot a tudósok az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés következményének tartják.

2022. február 17-19. - EURÓPA: A Zeynep, a Dudley és a Eunice nevű ciklonok miatt legalább 12 ember halt meg és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül Csehországban, Hollandiában, Írországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban.

2022. február 23. - AFRIKA: Az Afrika Szarván Dél-Etiópiától Szomálián át Kenyáig tartó, négy évtizede legsúlyosabb aszály előidézte éhínség miatt tízmilliókat fenyeget az éhínség veszélye.

2022. február-március - AUSZTRÁLIA: A heves esőzések miatt több tucatnyi folyó öntött ki Queensland és Új-Dél-Wales államokban, az áradásokban 22-en meghaltak, 150 ezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

Forrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

2022. március 16. - JAPÁN: A szigetország északkeleti partvidékét 7,3-as erősségű földrengés rázta meg, amely után szökőár is kipaattant, az elemi csapásban három ember meghalt.

2022. március 26. - FÜLÖP-SZIGETEK: Kitört a Taal vulkán, emiatt több ezer embert kellett kitelepíteni, április elején a Megi nevű trópusi ciklon csapott le szigetország keleti partvidékre, a nyomában járó áradásokban és földcsuszamlásokban kétszáz ember vesztette életét.

2022. április 12. - DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG: Az ország keleti részét sújtó heves esőzések, pusztító árvizek és sárlavinák következtében több mint 440 ember halt meg.

2022. április 22. - BOSZNIA-HERCEGOVINA: Ljubinje közelében egy 6-os erősségű földrengésben egy ember meghalt, sokan megsérültek. A rengést Magyarországon, Pécs és Komló térségében is érezni lehetett.

2022. április 23. - LENGYELORSZÁG: A cseh határ közelében található Jastrzebie-Zdroj egyik szénbányájában földmozgás okozott nyolc vájár életét követelő balesetet.

2022. április-június - IRAK: Ismétlődő homokviharok miatt több ezren kerültek kórházba, többször is megbénult a repülőterek forgalma.

2022. április-november - DÉL-SZUDÁN: A hónapok óta tartó áradások humanitárius válságot okoztak, 180 ezer ember házát mosta el az eső, több ezer hektár termőföld került víz alá, novemberre már mintegy 6,6 millióan nem jutottak elegendő élelmiszerhez.

2022. május 24. - BRAZÍLIA: Heves esőzéssel járó vihar csapott le Recife térségére földcsuszamlásokat, árvizeket okozva, a természeti katasztrófában 91 ember vesztette életét.

2022. június 14-október 3. - PAKISZTÁN: A szűnni nem akaró özönvízszerű esőzések nyomán az ország egyharmada került víz alá, közel 1700 ember halt meg az áradásokban és fölcsuszamlásokban, és legalább 40 milliárd dolláros kár keletkezett.

2022. június 22-24. - AFGANISZTÁN: A pakisztáni határ mellett fekvő Paktika és Hoszt tartományt három nap alatt két súlyos földrengés rázta meg, amelynek következtében ezernél többen haltak meg és tízezrek maradtak otthon nélkül.

Forrás: EPA/Dzsavad Dzsalali

2022. június-augusztus - OLASZORSZÁG: Az ország legnagyobb folyója, az észak-itáliai Pó rendkívül alacsony vízszintje válsághelyzetet idézett elő Piemont és Lombardia tartományban, korlátozni kellett a vízfogyasztást és a hajózást.

2022. június-november - CSÁD/NIGER/NIGÉRIA: A közép-afrikai régiót sújtó heves esőzések miatt pusztító árvizekben több száz ember vesztette életét. Az ott élők a szegénység, a fegyveres konfliktusok és a politikai instabilitás miatt teljesen ki vannak szolgáltatva a szélsőséges időjárási időjárási körülményeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.