Egyre nagyobb a baj a globális felmelegedés miatt: ezek voltak 2022 legsúlyosabb természeti katasztrófái - 2. rész

globális felmelegedés 2022 természeti katasztrófák klímaválság természeti katasztrófa klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatalának (UNDRR) jelentése szerint a klímaváltozás-globális felmelegedés miatt világszerte rohamosan növekszik a természeti katasztrófák száma. A nemzetközi szervezet az éghajlatváltozás elleni küzdelem mellett sürgeti a szélsőséges időjárási viszonyok előrejelzésére szolgáló globális rendszer kiépítését, a katasztrófák által leginkább sújtott szegény országokkal való szolidaritást.

Íme, az MTVA Sajtóarchívumának összeállítása a 2022-ben történt legsúlyosabb természeti katasztrófákról.

A cikk első része ide kattintva olvaható el.

2022. június-augusztus - EURÓPA:A kontinensen legalább 15 ezren haltak meg a rendkívül erős és hosszú nyári hőhullámok miatt. A szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás súlyos aszályt okozott, erdőtüzek pusztítottak, csökkent a folyók vízszintje, súlyos károk keletkeztek a mezőgazdasági termésben. Szakértők szerint a globális felmelegedést tekintve Európa melegszik a leggyorsabban.
2022. június-augusztus - MAGYARORSZÁG: Hőhullámok, megdőlő melegrekordok, súlyos aszály és szárazság jellemezte a nyarat, ami vízkorlátozással és a mezőgazdasági termények pusztulásával, a búzánál 25, a napraforgónál mintegy 50 százalékos terméskieséssel járt.

Drónfelvételen a Velencei-tó Pákozd közelében 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

2022. július 3. - OLASZORSZÁG:A Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin egy jégcsuszamlás következtében 11 ember vesztette életét. A jégfal leszakadását a szokatlanul magas hőmérséklet idézte elő.
2022. július 29-31. - IRÁN:Legalább 69 halálos áldozatot követeltek a heves viharok nyomán keletkezett áradások, az ország 24 tartományában tomboltak pusztító viharok.
2022. augusztus 5. - EGYESÜLT ÁLLAMOK:Rekordmennyiségű eső okozott árvizet a világ egyik legszárazabb helyén, a kaliforniai Halál-völgyben. A hónap közepén heves viharok, esőzések és rendkívüli áradások sújtották a középső és déli államokat, legalább négy ember meghalt.
2022. szeptember 5. - KÍNA: Szecsuan tartományban egy 6,8-as erősségű földmozgás csaknem száz ember halálát okozta.
2022. szeptember 27-29. - KUBA/EGYESÜLT ÁLLAMOK: A Ian nevű hurrikán súlyos károkat, áradásokat okozott, Floridában és Észak-Karolinában legalább 150 halálos áldozatot követelt. Az óránkénti 241 kilométer sebességgel érkező Ian volt az ötödik legerősebb hurrikán, amely valaha is partot ért az Egyesült Államokban.
2022. október 28. - FÜLÖP-SZIGETEK: A Nalgae trópusi vihar miatti áradásokban és földcsuszamlásokban legalább 150-en vesztették életüket.
2022. november 26. - OLASZORSZÁG:Ischia szigetén a heves esőzések okozta földcsuszamlás házakat rongált meg, iszappal árasztotta el az utcákat, járműveket sodort a tengerbe. Az elemi csapás következtében 11 ember meghalt, egy eltűnt.

Mentőalakulatok tagjai kutatnak az eltűnt áldozatok után a dél-olaszországi Ischia szigetén fekvő Casamicciola Terme településen 2022. november 30-án. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

2022. november 27. - EGYESÜLT ÁLLAMOK: Hawaii szigetén 38 év után ismét működésbe lépett a világ legnagyobb aktív vulkánja, a Mauna Loa, a folyamatosan lávát kilövellő tűzhányó hamuval borította be a környező térséget.
2022. december 8. - Egy ember meghalt a Lisszabont sújtó árvizekben, a portugál főváros térségében lezúdult óriási mennyiségű eső kisebb áradásokat okozott, amelynek következtében pályaudvarokat és aluljárókat kellett lezárni.
2022. december 9.- EGYESÜLT ÁLLAMOK: Mintegy 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki a kanadai olajat az amerikai Oklahoma és Texas államba szállító Keystone vezetékből, ez 2013 óta a legsúlyosabb olajszivárgásos baleset.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.