Idős amerikaiakat átverő telefonos csalókat tartóztattak le Thaiföldön

Forrás: Shutterstock -
telefonos csalók Thaiföld csalók letartóztatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Letartóztattak Thaiföldön egy telefonos ügyfélszolgálati központot üzemeltető bűnözői csoportot, amelynek tagjai az Egyesült Államokban élő idős emberektől csaltak ki pénzt több mint 3 milliárd bát (31 milliárd forint) értékben - közölték a helyi hatóságok szerdán.

A thaiföldi rendőrség tájékoztatása szerint a csalók azt mondták az áldozatoknak: különböző rendvédelmi szervek dolgozói, és pénzmosás gyanúja miatt arra kérték a megtévesztett idős embereket, hogy utalják át nekik a pénzüket ellenőrzés céljából. Ezenfelül több áldozat számítógépét is feltörték.

A csalók fő célpontjai az Egyesült Államokban élő idős orvosok, professzorok és üzletemberek voltak.
A thai hatóságok négy tartomány összesen kilenc helyszínén tartottak razziát, és a bűnözői csoport 21 tagját tartóztatták le. A razzia során lefoglaltak 162 bankszámlát, számos mobiltelefont, két autót, egy fegyvert és több ingatlant is. A rajtaütésekben amerikai ügynökök is részt vettek.

Idős amerikaiakat átverő telefonos csalókat tartóztattak le Thaiföldön Forrás: Shutterstock

A gyanúsítottakat, köztük 5 indiai és 15 thaiföldi állampolgárt egyebek között bűnszervezetben való részvétellel, pénzmosással és csalással vádolják. A csalók az idős emberektől kicsalt pénzt ékszerboltokon, éttermeken és szórakozóhelyeken keresztül mosták tisztára. A hatóságok szerint a bűnbandát indiai állampolgárok vezették, akik Thaiföldön, Kambodzsában, Szingapúrban, Malajziában, Lengyelországban és Hongkongban is rejtegették vagyonukat.

A csalásra az amerikai titkosszolgálat és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei hívták fel a thai hatóságok figyelmét, miután hasonló bűncselekményekkel több mint 3 milliárd dollárt zsákmányoltak csalók 2020 és 2021 között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.