Többen meghalhattak egy idősotthonban szándékos altató-túladagolás miatt

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt -
halál Olaszország altató idősotthon túladagolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legalább 16 idős ember veszíthette életét a dél-olaszországi Foggia városának egyik idősotthonában azért, mert egy egészségügyi alkalmazott szándékosan túladagolta náluk a midazolám nevű altatószert.

A foggiai ügyészség tizenhat - 2022 novembere és 2023 februárja között elhunyt - ember holttestének exhumálását rendelte el az ügyben.

A nyomozóknak feltűnt, hogy az idősotthonban szokatlanul sokan hunytak el mindössze négy hónap leforgása alatt.

Az első kihantolásokra múlt hétfőn került sor, és a következő napokban igazságügyi orvosszakértők bevonásával folytatódnak - jelentette az olasz média.

A holttesteken boncolást és toxikológiai vizsgálatot végeznek.

Többen meghalhattak egy idősotthonban szándékos altató-túladagolás miatt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt

A szakértők midazolám nyomai után kutatnak, amely egy olyan benzodiazepin, amelyet csak egészségügyi személyzet adhat be kórházban.

A gyógyszer a központi idegrendszerre hat, és álmosságot, izomlazaságot, illetve rövid távú memóriavesztést okoz. A midazolám leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak a súlyos légzési problémák. Túladagolása rövid időn belül halálhoz vezethet.

Az ügyészek abból indultak ki, hogy az idősotthon egyik alkalmazottja - aki ellen nyomozás zajlik - a gyógyszer segítségével próbált véget vetni az intézménybe érkező, haldokló rákbetegek szenvedéseinek. A bírósági következtetések levonásáig az alkalmazottat más munkakörbe helyezték egy másik környékbeli településen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.