Szigorú intézkedéseket jelentett be az elektromos cigaretta használatának korlátozására Ausztrália

Forrás: AFP Illusztráció -
elektromos cigaretta szabályok Ausztrália
Ausztrália egészségügyi minisztere kedden szigorú intézkedéseket jelentett be az elektromos cigaretta használatának korlátozására, azzal vádolva a dohányipart, hogy a tizenévesek következő generációját próbálja "nikotinfüggővé tenni".

Az ország egy évtizede legnagyobb dohányzásellenes reformjaként beharangozott Canberrava programja betiltja a nem újratölthető e-cigarettákat, és korlátozza az e-cigarettákban lévő nikotin mennyiségét.

Ausztrália régóta aktív politikát folytat a dohányzás felszámolására, és 2012-ben elsőként vezette be az egységes csomagolású cigarettás dobozok használatát, amit azóta számos ország követett.

Szigorú intézkedéseket jelentett be az elektromos cigaretta használatának korlátozására Ausztrália Forrás: AFP Illusztráció

A dohányáruk értékesítésére kivetett magas adók miatt az ausztrál cigaretták a világ legdrágábbjai közé tartoznak, egy 25 darabos csomagot körülbelül 50 ausztrál dollárért (11 200 forint) adnak el.
Az elmúlt években Canberra nehezen tudta megfékezni az e-cigaretta robbanásszerű terjedését, különösen a tizenévesek körében.

Mark Butler egészségügyi miniszter beszédében azt mondta: "A középiskolákban az e-cigaretta "szívása" lett az első számú viselkedési probléma. Egyre inkább terjed az általános iskolákban".
Hozzátette: "A dohányhoz hasonlóan a világ legnagyobb dohányipari vállalatai kerítettek egy újabb függőséget okozó terméket, feltűnő csomagolásba tették és ízesítőket adtak hozzá, hogy megteremtsék a nikotinfüggők új generációját".

Az e-cigaretta azonban továbbra is engedélyezett lesz, de csak receptre, a dohányzásról való leszokás segítőjeként.

Butler hangoztatta: "Az elektromos cigaretta gondolatát úgy adták el a kormányoknak és a világnak, mint egy terápiás terméket, amely a régóta dohányzók leszokását hivatott segíteni". Majd hozzáfűzte: "Nem szabadidős termékként adták el, és főleg nem a gyermekeink számára".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.