Iskolai lövöldözés Belgrádban: életveszélyes állapotban van az egyik sebesült

Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic -
iskolai lövöldözés Belgrád
A szerdai belgrádi iskolai lövöldözés egyik sebesültje még mindig életveszélyes állapotban van, míg egy másik meglőtt tanuló helyzete kritikus, a további öt sebesült állapota stabil - tudatták a sebesülteket ellátó kórházak vezetői csütörtökön a szerb sajtóval.

Szerda reggel egy 13 éves, hetedikes általános iskolás tanuló lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban. A legsúlyosabb állapotban az a kislány van, akit a fején ért a lövés.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a hetedikes fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá apja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A fiút a rendőrök elfogták; később a belgrádi neuropszchiátriai klinika elkülönített részén helyezték el. A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja. Az anyát is előállították.
A fiú legalább egy hónapja tervezte a támadást: az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három töltött tárat is vitt. Találtak nála egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket lelőni tervezett, illetve egy vázlatot, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.
Az is kiderült a nyomozás során, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A lövöldözés után a fiú maga hívta fel a rendőrséget, bemutatkozott, és elmondta, hogy megölt néhány embert az iskolában.

Belgrád, 2023. május 03. Hozzátartozók a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolához vezető utcán, miután egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben 2023. május 3-án. Három tanulót megsebesített, az egyiket életveszélyesen, mielőtt elfogták a rendőrök. MTI/EPA/Andrej Cukic Forrás: MTI/EPA/Andrej Cukic


Veselin Milic, Belgrád rendőrfőkapitánya közölte, először nem lehetett tudni, mi volt a mészárlás indítéka, ám a fiú vallomásaiból kiderült, hogy hosszú ideig kiközösítve érezte magát és csúfolták a társai, ami kiválthatta ezt az agresszív reakciót. Viszont a gyilkosságokat nem hirtelen felindulásból követte el, a terveket hosszú időn át készítette - magyarázta a rendőrfőkapitány.

Az elkövető július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők a legsúlyosabb bűncselekmények esetében is. Aleksandar Vucic szerb elnök szerda esti rendkívüli sajtótájékoztatóján javaslatot tett arra, hogy a büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján 14-ről 12 évre csökkentsék Szerbiában. A szerb elnök és a belgrádi rendőrfőkapitány szerint nem zárható ki, hogy a fiú tudta, hogy nem vonható büntetőjogi felelősségre.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.