Az elszigeteltség és a magány jelentősen növeli a halálozás kockázatát

Forrás: Shutterstock -
halálozás elszigeteltség emberek tanulmány
Az elszigeteltség és a magány jelentősen növeli a halálozás kockázatát - derült ki egy kínai kutatócsoport 90 tanulmányt összegző, átfogó elemzéséből.

A társas kapcsolatok hiánya átlagosan 32 százalékkal, a magányosság érzése pedig 14 százalékkal növeli a halálozás kockázatát - számoltak be a tudósok a Nature Human Behaviour című szakfolyóirat hétfőn kiadott számában.

A kutatók rámutattak, hogy ennek egyik oka a kortizol nevű stresszhormon túltermelődése, amely hosszú távon negatívan befolyásolja a szervezet működését. A Harpini Orvosi Egyetem két munkatársa, Csao Jasuang és Vang Maocsing vezetésével működő kutatócsoport metaanalízisében 90, különböző országokban készült tanulmányt vetett össze. A kutatásokban összesen 2,2 millió ember adatait elemezték.

Forrás: Shutterstock

Az elszigeteltséget a társas kapcsolatok objektív hiányaként határozták meg, a magányosságot pedig egy szorongással járó szubjektív érzésként, amely akkor keletkezik, amikor nincs összhang a kívánt és a tényleges társas kapcsolatok között. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a magányosan és elszigetelten élő embereknél nagyobb a halálozás kockázata, de olyan kutatások is akadtak, amelyek nem támasztották alá ezt az összefüggést.

Csao, Vang és munkatársaik több mint 14 ezer - a témával foglalkozó - tanulmányt vizsgáltak meg. Ezekből kilencvenet választottak ki, amelyek 1986 és 2022 között jelentek meg, és megfeleltek bizonyos kritériumoknak. A kutatásokból végül átlagértékeket számítottak. Eredményeik szerint az elszigeteltség 22, a magány 9 százalékkal növeli a rákbetegség általi halálozás kockázatát.

A szív- és érrendszeri betegségek esetében úgy találták, hogy az elszigeteltség 34 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, míg a magánynál az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.