Mi történik, ha a strandon ér baleset? Ezeket nagyon fontos tudnod

Forrás: MTI/Komka Péter -
felelősség strand baleset magazin kár
A strand a kikapcsolódás helyszíne, azonban veszélyeket is rejt, hiszen könnyen előfordulhatnak kisebb horzsolások, csonttörések, vagy tragikus esetben akár halállal járó balesetek. Dr. Gombolai Éva, a D.A.S. jogtanácsosa árulta el, ki a felelős a fürdőkben történt balesetért.

Kölcsönös felelősség

Azzal, hogy belépőjegyet vásárolunk a strandokra vagy csúszdaparkba, létrejön egy szerződéses jogviszony az adott létesítmény üzemeltetőjével. Ez egyrészt azt jelenti, hogy egy sérülés esetén az üzemeltető felelősséggel tartozik értünk, ugyanakkor a szerződés minket is kötelez arra, hogy betartsuk az előírásokat.

Veszélyes üzemnek minősül

A fürdők sok esetben, különösen ahol csúszda, élménymedence van, veszélyes üzemeknek minősülnek, ezért az üzemeltetők felelősséggel tartoznak az adott helyen bekövetkezett sérülésekért vagy károkért. Ez azt jelenti, hogy ha a fürdőző az előírt szabályokat betartva használja a csúszdát, mégis kirepül belőle, akkor az ebből eredő károkat a csúszda üzemeltetőjétől lehet követelni.

Bizonyítani kell mindent

A fürdő csak akkor mentesülhet a felelősség alól, ha bizonyítani tudja, hogy a kár olyan elkerülhetetlen okból ered, amely nem tartozik a fokozott veszéllyel járó tevékenységek körébe. Ilyen eset lehet például, ha a fürdőző egyértelműen és úgy hág át biztonsági szabályokat, amire az üzemeltetőnek nem kellett számítania.

Forrás: MTI/Komka Péter

Táblák figyelmeztetnek

A strandbalesetek többsége az eszközökön történik, ezért nagyon fontos, hogy az üzemeltetőnek gondoskodnia kell a csúszdák vagy vízi kalandparkok szabályszerű használatáról, valamint az esetleges veszélyekre való figyelmeztetésről, a műszakilag indokolt intézkedések megtételéről, amik alkalmasak a káresemények megelőzésére. Ehhez táblákat, feliratokat és piktogramokat kell elhelyeznie.

Felvillan a fényjelzés

A táblák mellett felmerülhet az igény olyan üzemeltetési rendszerek kialakítására, melyek minimálisra csökkentik a balesetek lehetőségét. Ma már egyre gyakoribbak a fény- vagy hangjelző indító-fogadó rendszerek, amelyek tájékoztatják a vendégeket arról, hogy mikor szabad megkezdeni a csúszást. Mindezt szükséges kiegészíteni az uszodamesterek személyes felügyeletével.

Csak saját felelősségre!

Gyakran találkozhatunk a "csúszdát mindenki csak a saját felelősségére használhatja" felirattal. Fontos tudni, hogy még ez sem mentesíti a felelősség alól a csúszda üzemeltetőjét. Ez a tábla arra vonatkozik, hogy mindenkinek egészségi állapota alapján mérlegelnie kell mennyire biztonságos számára a csúszda. Ha valaki például bódult állapotban használja, és baleset éri közben, azért nem köteles felelősséget vállalnia az üzemeltetőnek.

Fittyet hány a szabályokra

Hiába van biztonsági rendszer a fürdőben, ha a vendégek nem tartják be az előírásokat. A szabályok betartása mindenki egyéni felelőssége. Ha a baleset bizonyíthatóan a vendég hibájából ered, akkor ő lesz a felelős a történtekért, és nem követelhet kártérítést az üzemeltetőtől.


Teendők baleset esetén


A strandbalesetek során nem csak a tragikus kimenetelű eseteket kell figyelembe venni, hanem a gyakrabban előforduló ficamokat, horzsolásokat és csonttöréseket is. Ha baleset történik, fontos, hogy azonnal értesítsük az üzemeltetőt.

Írjuk le részletesen!

Kártérítési igény esetén mindig a károsult köteles bizonyítani a kár bekövetkeztének tényét. Ezért mindenképpen javasolt helyszíni jegyzőkönyvet felvenni, mely részletesen tartalmazza a baleset körülményeit, helyszínének és időpontjának részletes leírását.

Áldást jelent egy szemtanú

Fontos, hogy jegyezzük fel a jelenlévő tanúk személyes adatait és elérhetőségeit is, arra az esetre, ha később a balesettel kapcsolatos kárigények érvényesítése során jogi vitára kerül sor az üzemeltetővel, és esetleg peres eljárást kell indítani.

Fizetik a kárunkat

A kárigényt utólag célszerű érvényesíteni, amikor már ismertek az extra kiadások és a felgyógyulás időtartama. A strandbalesetek során a kártérítés például a kórházi kezelési költségek, gyógyszerköltségek, bevételkiesésre igényelhető, valamint a fájdalomért sérelemdíj jár a balesetet szenvedett vendégnek.

Őrizzük meg a számlát

Tegyük el a költségekről szóló bizonylatokat, és készítsünk másolatot az egészségügyi ellátásunk dokumentumairól. Személyi sérülés esetén mindenképp szükséges orvosi szakvélemény a sérülés mértékéről is. Ezek az iratok segítenek majd alátámasztani a kárigényünket.

Pert is lehet indítani

Ha a csúszdák vagy más élményfürdő elemek használata során több fürdőző egyidejűleg szenved balesetet, fontos vizsgálni a fürdőzők egymással szembeni felelősségét is. Ilyen eset lehet például, ha a piros jelzés ellenére valaki hamarabb lecsúszik a csúszdán, és teljes erővel ráesik az éppen a medencéből kifelé tartó vendégre.

Mindent lát a kamera

A felelős kiderítésében fontos szerepet játszanak a strand területén elhelyezett térfigyelő kamerák. A videófelvételek segítségével az üzemeltetők ellenőrizhetik a területet, megfigyelhetik a látogatók tevékenységeit, és esetlegesen rögzíthetik az incidenseket vagy baleseteket - írja a Fanny.

Ezeket a szabályokat kell betartani, ha el akarjuk kerülni a strandbaleseteket

A kánikulában a legtöbben a strandok felé veszik az irányt. Jó ötletnek tűnhet azonnal a hűs vízbe vetni magunkat, ám ennek könnyen tragédia is lehet a vége. Vannak szabályok, amelyeket okvetlenül be kell tartanunk. Ezek azok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.