Hatalmas pusztítást végzett a péntek esti vihar: ma is hasonlóra lehet számítani

Fotó: Csudai Sándor -
víz hatalmas pusztítás vihar esővíz
Az ország számos részén okozott hatalmas pusztítást a vihar. Pincéket, garázsokat, aluljárókat árasztott el a nagy mennyiségű esővíz, ami több helyen problémát okoz a vonatközlekedésben.

Több mint ezer bejelentést kapott a fővárosi katasztrófavédelem a vihar miatt szombat reggelig. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget.

A vihar a főváros teljes területét érintette, de több agglomerációs településről is érkeztek segélyhívások. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől. A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. Sok helyről érkezett automatikus tűzjelző riasztás.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről.

Éjszakai vihar a fővárosban Fotó: Csudai Sándor

Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz; a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Fejér és Tolna vármegyében is tarolt a vihar, ráadásul rengeteg vonalon nehezíti a vonatközlekedést. A budapesti elővárosi vasútvonalakon jelentős késések alakultak ki, ahogy a Budapest-Vác-Szob vonalon is - írja az MTI.

A viharnak ráadásul még nincs vége, szombatra több vármegyére is adtak ki 2-es fokozatú vészjelzést. Hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is, de felhőszakadásra is kell számítani. Az érintett területek: Pest vármegye, Bács-Kiskun vármegye, Békés vármegye, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (csak felhőszakadás), Csongrád-Csanád vármegye, Heves vármegye, Nógrád vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.