Tüdőbetegséget, idegrendszeri gondokat, sőt rákot is okozhatnak a kedvenc tisztítószereid

Forrás: Shutterstock -
tüdőbetegség tisztítószer torokirritáció szervkárosodás rák
Bár sokan már a környezetbarát tisztítószereket részesítik előnyben, a legtöbben még mindig a drogériákban, háztartási boltokban kapható kemikáliákkal varázsolják tisztára a lakásukat. Egy friss tanulmány szerint ezek közül több komoly betegségeket okozhat, sőt növelik a rák kialakulásának kockázatát. 

Egy új tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy kedvenc és hatékony háztartási tisztítószereink több száz veszélyes vegyi anyagot tartalmazhatnak. A fertőtlenítőszerekről, a folteltávolítókról és a légfrissítőkről például kiderült, hogy káros gőzöket, úgynevezett illékony szerves vegyületeket termelnek. Ezeknek a gázoknak a belélegzése szem-, orr- és torokirritációt, légúti problémákat, hányingert, idegrendszeri és más szervek károsodását, sőt rákot is okozhat - írja a The Sun.

A légfrissítők káros gőzöket termelnek Forrás: Shutterstock

Az öt legmagasabb veszélyességi indexű termék a 2-butoxi-etanolt, az izopropanolt, a toluolt és a kloroformot tartalmazza. Ezek az összetevők leggyakrabban a többcélú felülettisztítókban, üvegtisztítókban, padlóeltávolítókban és zsírtalanítókban találhatók meg, és összefüggésbe hozhatók allergiás bőrreakciókkal, álmossággal, szervkárosodással és rákkal.

Az üvegtisztítók összetevői gyakran a legmagasabb kockázati csoportba sorolt anyagok Forrás: Shutterstock

A tanulmány szerzői arra is rávilágítottak, hogy a tisztítószerekben található káros anyagok a beltéri szennyezettséget ötszörösére, de egyes becslések szerint akár tízszeresére is növelhetik. Egyes termékek napokig, hetekig vagy akár hónapokig bocsátanak ki káros anyagokat a légtérben, amely a gyermekekre különösen veszélyes.

A kutatás szerint a takarítóiparban dolgozóknál 50 százalékkal nagyobb az asztma és 43 százalékkal nagyobb a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kockázata, míg az ezen a területen dolgozó nőknél a tüdőrák fokozott kockázata is fennáll.

Hozzátette, célszerű lenne úgynevezett zöld termékeket választani, amelyek sem az egészségünkre, sem a környezetre nincsenek romboló hatással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.