Oscar Pistorius újabb esélyt kap a szabadulásra, áldozatának anyja kegyelmezett meg neki

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Chris Jude -
gyilkosság szabadlábra helyezés Oscar Pistorius tárgyalás Reeva Steenkamp
Pistorius áldozatának édesanyja úgy döntött, nem ellenzi tovább a paralimpikon feltételes szabadlábra helyezését.

Megnőttek az esélyei Pistoriusnak arra, hogy szabadlábra helyezik pénteken, miután kiderült, hogy a paralimpikon áldozatának édesanyja nem ellenzi ezt. June Steenkamp úgy döntött, hogy bár gyűlöli Pistoriust, nem kéri a johannesburgi bíróságtól, hogy a férfi börtönben maradjon, ha a bizottság úgy ítéli meg, hogy szabadlábra helyezhető. Steenkamp asszony és néhai férje is kitartott amellett, hogy Pistoriusnak rács mögött kell maradnia egészen addig, amíg el nem mondja nekik az igazságot arról, hogyan ölte meg a lányukat. A paralimpikon azonban kitart amellett, hogy nem ő végzett Reevával. June Steenkamp nem indokolta meg döntésének okát, de sokan úgy vélik, hogy a férje, Barry szeptemberben bekövetkezett halálának közel lehet hozzá.

Pistorius a bíróságon 2016-ban, és meggyilkolt barátnője, Reeva Steenkamp Forrás: MTI, Northfoto

A Daily Mail azt írja, sokan arra számítottak, hogy pénteken, a bizottság döntése előtt June még tesz egy nagy hatású nyilatkozatot, de a legfrissebb hírek szerint nem megy el a tárgyalásra, üzenetét az ügyvédje olvassa fel. Az asszony ügyvédei úgy vélik, hogy ha Pistoriust feltételesen szabadlábra helyezik, akkor sem engedik el azonnal. Valószínű heteket kell várnia arra a belső eljárási folyamatok miatt.

Pistoriust feltételesen szabadlábra helyezhetik Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Chris Jude


Pistoriust eredetileg gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el, miért 2013-ban, Valentin-napon a hajnali órákban többször is rálőtt barátnőjére, Reeva Steenkampra a Pretoriában, Dél-Afrikában lévő otthonuk vécéjének ajtaján keresztül. Az ítéletet később gyilkosságnak minősítették, és végül 13 év és öt hónap börtönbüntetésre ítélték. Szabadlábra helyezési kérelmét egyszer már elutasították márciusban. Dél-Afrikában a fogvatartottak a büntetésük felének letöltése után automatikusan jogosultak a feltételes szabadlábra helyezésük kérvényezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.