Nyereményjátékban is részt vehetünk a népszámlálás internetes szakaszában

Forrás: Boros Bence -
Kovács Marcell népszámlálás Központi Statisztikai Hivatal KSH
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2022. október 1-jén újra népszámlálás indul Magyarországon. A kérdőívet az interneten is ki lehet tölteni október 16-ig, amelyhez egy nyereményjáték is kapcsolódik. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel október 16 után. Számtalan apró részletkérdés övezi a népszámlálást, amelyekről Kovács Marcell, a 2022. évi népszámlálás projektvezetője nyilatkozott a Life-hu-nak.

Elindult a népszámlálás internetes szakasza. Mikortól meddig lehet kitölteni a kérdőíveket?

A népszámlálási kérdőívet október 1. és 16. között lehet önállóan az internetes felületen, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon kitölteni. A kérdőívet mobiltelefonon is meg lehet válaszolni az okostelefonokra optimalizált kérdőívkitöltő felületen. Az online kitöltés kényelmes, egyszerű, bármikor elvégezhető.

Akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt.

Ehhez nem kell mást tenni, mint a kérdőív beküldésekor regisztrálni a nyereményjátékra. A KSH az online kitöltés időszaka alatt naponta 5 darab, egyenként 100 000 forint értékű, általános felhasználású vásárlási utalványt sorsol ki a kérdőívet kitöltő és nyereményjátékra regisztráló háztartások között.

Hogyan szolgáltassanak adatot azok, akiknek épp a népszámlás alatt születik gyermekük?

A népszámlálás eszmei időpontja október elseje 0 óra, az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk. Ez azt jelenti, hogy a szeptember 30. után született gyermekekről a mostani népszámlálás során nem kell nyilatkozni, róluk nem kell külön személyi kérdőívet kitölteni.

Mit tehet az, aki elmulasztja a kitöltést az internetes szakaszban?

Azokat a háztartásokat, ahol nem élnek az online önkitöltés lehetőségével,

számlálóbiztosok keresik fel október 17. és november 20. között, ebben az időszakban a kérdőíveket már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni.

November 21. és 28. között pedig a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

Kovács Marcell, a 2022. évi népszámlálás projektvezetője Forrás: Boros Bence

Összeírhatják-e az egyedül élő idősek adatait a rokonaik vagy szomszédaik az internetes adatgyűjtési szakaszban, vagy ha valakinek bonyolult az internetes kérdőív kitöltése, akkor inkább várja meg a számlálóbiztos megérkezését?

A kérdőív internetes kitöltése közben a kérdés mellett megjelenő információ tartalmaz útmutatást a válaszadáshoz, emellett bármikor elérhető a teljes kitöltési útmutató. Október 1. és november 28. között rendelkezésére áll a népszámlálás ügyfélszolgálata is, ahol telefonon az ingyenesen hívható zöld számon vagy e-mailben kérhető tájékoztatás. Természetesen, ha valaki rokona, ismerőse segítségét szeretné kérni a kérdőív online kitöltéséhez, akkor ezt is megteheti.

A családi üdülőkről, telkekről is számot kell adni?

Ha üdülőnek épült, és életvitelszerűen nem lakik benne senki, mert csak pihenésre használják, akkor nem kell kérdőívet kitölteni. Azonban ha lakásnak épült, akkor beleszámít a lakásállományba, és

ki kell tölteni róla kérdőívet akkor is, ha nem laknak benne.

Ilyenkor csak egy lakáskérdőív készül, személyek nélkül.

Részt vehetnek-e az internetes szakaszban a szociális intézményekben, vagy fedél nélkül élők?

A bentlakásos intézményekben, például szociális otthonokban, gyermekotthonokban, munkavállalók elhelyezését szolgáló intézményekben, felsőoktatási kollégiumokban élőknek csak személyi kérdőívet kell kitölteni. Ők az intézmény vezetőjétől kapják meg a felkérő levelet, benne az egyedi belépési kóddal, amely a kérdőív önálló, online kitöltéséhez kell. A fedél nélkül élőket szociális munkások segítik a népszámlálásban való részvétel során, a személyi kérdőív kitöltésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.