Képernyőromantika és digiszerelem a virtuális térben

Forrás: InterCom -
Tari Annamária Joaquin Phoenix kutatás online operációs rendszer virtuális tér szerelem A nő (film) számítógép ismerkedés digitális videó kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi a frász az a szerelem? teszi fel a kérdést A nő című film kritikája kapcsán az Origo. A konklúzió, hogy a szerelem a legcsodálatosabb dolog a világon, ami nélkül nem érdemes élni, továbbá, hogy valójában egy totálisan hamis illúzió, amelynek vajmi köze sincs már a másik iránt táplált szeretethez. 

A Life.hu most annak járt utána, mennyire távoli ez a Joaquin Phoenix által bemutatott virtuális trend, és ha egyszer csak beszippant, milyen arányban maradnak majd valóságosak, illetve lesznek látensek az érzelmeink.

Forrás: InterCom

A pszichológus szerint ilyenkor nincs támpont, hogy valójában ki az online ismerősünk, csak a neki adott bizalmunk. Feltehetően ez történik A nő című alkotásban Theodore-ral is, aki ahogy telik az idő, egyre intimebb viszonyba bonyolódik tanulékony operációs rendszerével.

Theodore valósága

"Az ő érzései teljesen valósak attól függetlenül, hogy szerelmének tárgya nem az" - nyugtázza a kritika, de a néző is érzi, és titkon tudja is, hogy nem vagyunk már messze ettől a filmbéli állapottól.
Forrás: InterCom

A Viacom által a világon 30 országban, 18 ezer résztvevővel készített felméréséből kiderült, hogy hazai viszonylatban a magyar fiatalok, vagyis a tízen,- és huszonévesek 55%-a véli úgy, hogy az internet és az ottani kapcsolatok pozitív hatással vannak rájuk. Sokan szeretik ugyanis, hogy a net védelmet nyújt, nem kell nyíltan kiállni, vállalván ezzel az ismerkedési szándékot. A szakember felhívja a figyelmünket arra is, hogy az online csatornán beindított kommunikáció a gyorsasággal is összefügg, mert az érzelmek sokkal hamarabb alakulnak intenzívvé, mint egy fizikai kapcsolatban.

"A monitor ugyanis olyan felületté válik, ami teret ad a fantáziának, az ábrándozásnak, a tudattalan érzelmek korlátlan megjelenésének" - mondja Annamária, hiszen nincs jelen a másik ember, csak a képe. Theodore esetében pedig csak a hangja.
Forrás: InterCom

Theodore illúziója

"Csodálatosan szép metaforája ez a szerelemnek, hogy csak akkor éljük meg a létezést teljes szépségében és intenzitásában, amikor szerelmesek vagyunk, miközben ennek az érzésnek nincs sok köze két ember kapcsolatához, hanem a bensőnkből eredő illúzióról van szó, amit szinte bármilyen alanyra kivetíthetünk."

Dokufilm is készült

Kik azok, akik azzal töltik a szabadidejüket, hogy másokat bolondítanak magukba? Mi történik, ha a hosszú online beszélgetés végén az egyik félről kiderül, hogy nem is az, akinek mondja magát? A virtuális csapdákat boncolgatja, a netes ismerkedések veszélyeiről rántja le a leplet a magyar zenetévé Kamureg című dokumentumfilmje, amelynek készítői utánajárnak, hogyan verik át egymást (és sokszor magukat) az emberek az interneten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.