Mi a frász az a szerelem? teszi fel a kérdést A nő című film kritikája kapcsán az Origo. A konklúzió, hogy a szerelem a legcsodálatosabb dolog a világon, ami nélkül nem érdemes élni, továbbá, hogy valójában egy totálisan hamis illúzió, amelynek vajmi köze sincs már a másik iránt táplált szeretethez. 

A Life.hu most annak járt utána, mennyire távoli ez a Joaquin Phoenix által bemutatott virtuális trend, és ha egyszer csak beszippant, milyen arányban maradnak majd valóságosak, illetve lesznek látensek az érzelmeink.

"Az interneten ismerkedni látszólag nagyon könnyű, a közösségi média felületein a regisztráltak száma egyre nő, közös a cél, amiért jelen vannak. Amikor két ember online kapcsolatban kezd ismerkedni, sokszor érzi azt, ez isteni, végre sikerült, csak meg kellett találni egymást" - vallja az online társkeresésről Tari Annamária, akivel a Life.hu sztárszerzője, Szily Nóra éppen egy évvel ezelőtt készített interjút

Forrás: InterCom

A pszichológus szerint ilyenkor nincs támpont, hogy valójában ki az online ismerősünk, csak a neki adott bizalmunk. Feltehetően ez történik A nő című alkotásban Theodore-ral is, aki ahogy telik az idő, egyre intimebb viszonyba bonyolódik tanulékony operációs rendszerével.

"Ebben azonban újabb csapda van" - állítja a szakértő, hiszen minél hosszabb az ismeretség, minél több az online kommunikáció, annál erősebb lesz a saját magunk által épített kép a másikról. Amit látunk ilyenkor, az egy "én megjelenítés" a másik emberről. És amíg nem ütköztettük a valósággal, addig nem tudhatjuk, hogy valódi-e, avagy egy online kép. Valójában ráadásul nem is beszélgetünk ebben az online világban, csupán szöveget írunk, szöveget olvasunk...

Theodore valósága
"Az ő érzései teljesen valósak attól függetlenül, hogy szerelmének tárgya nem az" - nyugtázza a kritika, de a néző is érzi, és titkon tudja is, hogy nem vagyunk már messze ettől a filmbéli állapottól.
Forrás: InterCom

A Viacom által a világon 30 országban, 18 ezer résztvevővel készített felméréséből kiderült, hogy hazai viszonylatban a magyar fiatalok, vagyis a tízen,- és huszonévesek 55%-a véli úgy, hogy az internet és az ottani kapcsolatok pozitív hatással vannak rájuk. Sokan szeretik ugyanis, hogy a net védelmet nyújt, nem kell nyíltan kiállni, vállalván ezzel az ismerkedési szándékot. A szakember felhívja a figyelmünket arra is, hogy az online csatornán beindított kommunikáció a gyorsasággal is összefügg, mert az érzelmek sokkal hamarabb alakulnak intenzívvé, mint egy fizikai kapcsolatban. 

"A monitor ugyanis olyan felületté válik, ami teret ad a fantáziának, az ábrándozásnak, a tudattalan érzelmek korlátlan megjelenésének" - mondja Annamária, hiszen nincs jelen a másik ember, csak a képe. Theodore esetében pedig csak a hangja.

Vagyis, ahogy Spike Jonze filmjében is, az érzelmi kapcsolat olyan lélektani térben megy végbe, ahol a képzelet játssza a főszerepet és nem a valóság. "Ennek a belső képnek a csiszolása, alakítgatása aztán törvényszerűen vezet oda, hogy begyorsulnak az események, és olyan érzelmek is megjelennek, amik hagyományos szituációban jóval később születnének meg" - véli a pszichológus. Virtuális kapcsolatainkban tehát folyamatosan törekszünk arra, hogy jó benyomást alakítsunk ki magunkról, de másokkal kapcsolatban is nagy sebességgel jutunk el helyesnek tűnő következtetésekig, csak épp tesszük ezt a legkevesebb információ alapján, anélkül, hogy ellenőriztük volna feltételezésünk hitelességét.  Innen pedig már csak egy ugrásra van, hogy egyszer csak ne egy ember üljön a másik oldalon, hanem egy gép generálja nekünk a válaszokat, amiket hallani akarunk. Így futunk hát, rohanunk a laptopszerelmek és a képernyőromantika felé, vagyis egyenesen az intelligens rendszerek "karjaiba". Egy olyan világba, ahol elsőre pofon egyszerűnek tűnik az ismerkedés, de ahol már valójában egy ember is elég a szerelemhez.

Forrás: InterCom
Theodore illúziója
"Csodálatosan szép metaforája ez a szerelemnek, hogy csak akkor éljük meg a létezést teljes szépségében és intenzitásában, amikor szerelmesek vagyunk, miközben ennek az érzésnek nincs sok köze két ember kapcsolatához, hanem a bensőnkből eredő illúzióról van szó, amit szinte bármilyen alanyra kivetíthetünk."
Dokufilm is készült
Kik azok, akik azzal töltik a szabadidejüket, hogy másokat bolondítanak magukba? Mi történik, ha a hosszú online beszélgetés végén az egyik félről kiderül, hogy nem is az, akinek mondja magát?  A virtuális csapdákat boncolgatja, a netes ismerkedések veszélyeiről rántja le a leplet a magyar zenetévé Kamureg című dokumentumfilmje, amelynek készítői utánajárnak, hogyan verik át egymást (és sokszor magukat) az emberek az interneten.