Veronai tragédia: "Felriadhatnak, hangokat hallhatnak, személyiségük is torzulhat a diákoknak"

pszichológus veronai buszbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szörnyű tragédia rázta meg az országot, amikor egy sítáborból hazafelé tartó busz balesetet szenvedett; 16 magyar diák vesztette életét, többen pedig megsérültek. A fájdalom szavakba nem önthető, a mai napra nemzeti gyásznapot hirdettek.

Felfoghatatlan fájdalom és veszteség érzése járhatja át azokat a szülőket és hozzátartozókat, akik gyermeküket, barátjukat, társukat veszették el a péntek késő este történt veronai buszbalesetben. Az egész ország megrendülten áll a tragédia előtt, a mai napra nemzeti gyásznapot hirdettek. Emberek százeszrei fejezték ki részvétüket a családtagoknak és a túlélőknek egyaránt, ám ez fájdalmukra nem hoz enyhülést.

Útkarbantartók dolgoznak az autópályán, ahol előző éjjel a Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevőit baleset érte. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

A Heim Pál Gyermekkórház mentálhigiéniai osztályának szakemberei, Dr. Rigler Ilona felnőtt- és gyermekpszichiáter, valamint Urbán Szabó Krisztina gyermekpszichológus a helyszínen segítették a traumát áltélt gyerekeket.

Az Origo Veronában kérdezte a szakembereket arról, vajon mennyi időbe telhet feldolgozni és a helyén kezelni ezt a szörnyű traumát, amit a túlélő gyerekek és szüleik éreznek, ha fel lehet egyáltalán...

Megemlékezők mécsest gyújtanak az előző napon este történt buszbaleset áldozatainak emlékére a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt Fotó: Csanádi Márton - Origo

A pszichológus elmondta, hogy akár egy hónapig is élénken élhet a baleset a diákokban, felriadhatnak, hangokat hallhatnak, sőt személyiségük is torzulhat, változhat.

Szabó Krisztina gyermekpszichológus pedig a következőket mondta a lap kérdésére:

"A túlélő gyerekek szüleinek talán kicsit könnyebb, mert az érzéshez nem tartozik hozzá bűntudat, mint a gyerekeknél, akiknél már megjelent a kérdés: "miért pont én úsztam meg, miért nem ő, miért így alakult, és akkor ez most szerencse volt?" A diákoknak ezzel is meg kell küzdeniük. Ha pedig egy szülő elveszti a gyerekét, az nagyon-nagyon kemény. Az annyira az élet rendje ellen való, hogy nagyon nehéz feldolgozni. Onnantól kezdve nagyon nehéz megtalálni az élet értelmét. A túlélő gyerekekben egyébként már elindult az „okkeresés".

Örülünk, hogy némelyikükben felfedeztük azokat a gondolatcsírákat, hogy ez egy második esély, második születésnap."

/1701/Veron201712117440

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.