Ha valakit követsz, ők legyenek azok - Sztárok, akiknek sokat köszönhet a bolygó

World Premiere Of "Chimpanzee" at Disney World Orlando
Jane Goodall
Getty Images/Gerardo Mora - Gerardo Mora
a föld napja környezetvédelem sztárok
Lelkesek, elkötelezettek, inspirálóak - ha te is szívesen követsz hírességeket, akkor őket mindenképpen vedd fel a listádra, és tegyél velük együtt azért, hogy a Föld élhetőbb legyen.

Ma van a Föld napja, amit immáron 54 éve ünnepelnek emberek milliói a világban. De vajon a többi 364 napban is gondolunk a környezetünkre és bolygónk védelmére? Ahhoz, hogy megoldjuk napjaink legnagyobb környezetvédelmi és fenntarthatósági problémáit, mindannyiunknak ökológiailag érzékenyebb életvitelre kell váltani ezen a túlnépesedett és kizsigerelt bolygón.  

Szerencsére rengeteg olyan világsztár van, akik példát mutatnak ebben, és emberek százezreit képesek motiválni a környezettudatosságra. Íme, 6 olyan híresség, akinek a megmozdulásait érdemes követni. 

Jane Goodall 

Egész életét annak szentelte, hogy egy egészségesebb és élhetőbb világot teremtsen.

Néhány évvel ezelőtt, budapesti látogatása alkalmával lehetőségem nyílt személyesen találkozni és beszélgetni Dr. Jane Goodall világhírű etológussal. Amikor az alacsony, törékeny hölgy belépett a terembe, megállt a levegő. Olyan hihetetlen kisugárzással bír, olyan inspiráló és magával ragadó az elhivatottsága, a lelkesedése és a jövőbe vetett hite, hogy méltán lehet a fiatalabb generációk példaképe is. Jane Goodall idén ünnepelte 90. születésnapját, de továbbra is fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a világot jobb hellyé tegye. 1977-ben hozta létre az első Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében, azóta pedig már a világ több mint 27 országában alakult Jane Goodall Intézet (hazánkban is), és a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. Később a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots nevelési programot, amelynek tagjai aktív környezetvédelmi programok által enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket. „Ne felejtsük el, hogy minden nap tehetünk a környezetünkért, és a választásainkkal nagyobb hatást gyakorolunk a Földünkre, mint gondolnánk. Minden emberek szerepe van a változásban, mert egy emberből aztán tíz, száz, ezer, majd milliók és milliárdok lesznek” - nyilatkozta egy interjúban.  

 

Leonardo DiCaprio 

Leonardo DiCaprio, actor and UN Messenger of Peace addresses the high level signature ceremony for the Paris Agreement at the United Nations General Assembly Hall April 22, 2016 in New York.
Leonardo DiCaprio, beszédet mond az ENSZ békeköveteként
Forrás: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Az, amit a világhírű színész a környezetvédelemért tesz, legalább olyan lenyűgöző, mint hollywoodi karrierje. Az ENSZ békenagyköveteként segíti a szervezetet abban, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira és következményeire. Globális környezetvédelmi programokat támogat, pénzügyi befektetőként környezettudatos vállalkozások sorát segíti, producerként és színészként pedig több olyan dokumentumfilm készítésében vett részt, amelyek Földünk legégetőbb problémáival szembesítik a nézőket. A nevével fémjelzett alapítvány számos területen hatékonyan tevékenykedik: az óceánok tisztaságának megőrzése, a környezeti fenntarthatóság, a vadállatok védelme, a mangrove erdők újrateleptése mind a szervezet fókuszában van. A jövő generációját pedig iskolai programokkal segítik a fenntarthatósági kérdések megismerésében. DiCaprio ismertségét és közösségi oldalait is arra használja fel, hogy Földünk megóvásáért kampányoljon.  

Billie Eilish 

A vadóc Billie Eilish a környezetvédelem tekintetében sok fiatal példaképe lehet.
Forrás: Forrás: AFP/Emma Mcintyre

A lázadó énekesnő elképesztő méretű, több mint százmilliós rajongótáborral rendelkezik a közösségi médiában. Ám az Oscar- és Grammy-díjas világsztár fiatal kora ellenére pontosan érzi ennek súlyát, és ismertségét arra is használja, hogy a generációját a környezet védelmére buzdítsa. Ráadásul kiemelten figyel arra, hogy saját ökológiai lábnyomát valós cselekedetekkel csökkentse. Vegán életmódot folytat és egy vegán éttermet is nyitott, utazásaihoz nem használ magánrepülőt, koncertjein pedig a színpad áramellátását nulla károsanyag-kibocsátású akkumulátorrendszerrel biztosítja. Együttműködik egy nemzetközi cipőmárkával, hogy az ő neve alatt újrahasznosított lábbeliket gyártsanak. Overheated elnevezéssel pedig már második alkalommal szervezett fenntarthatósági eseményt Londonban. A rendezvényen klímaaktivisták, zenészek és tervezők gyűltek össze, hogy megvitassák a klímaválságot és a jelentős változást hozó valós cselekedeteket. 

Matt Damon  

Matt Damon, Clinton Global Initiative Conference in New York
A színészt személyes tapasztalatai motiválták
Forrás: Northfoto/Michael Brochstein

„Az éghajlatváltozás kimerítheti a vízkészletünket, ha nem vagyunk óvatosak” – hívja fel a figyelmet a globális problémára Matt Damon. Az Oscar-díjas színész társalapítója a Water.org és a H2O Afrika non-profit szervezetnek, amelynek célja, hogy tiszta vízhez jussanak az emberek. A problémával személyesen akkor szembesült, amikor Afrikában forgatott filmet, és pár napot az őslakosokkal együtt töltött egy zambiai faluban. Látva az ott élők kiszolgáltatottságát és a tiszta vízért való mindennapos küzdelmüket, elhatározta, hogy segítséget nyújt a probléma felszámolásában. Elindították a WaterCredit programot, amivel az elmúlt évtizedekben több millió embernek segítettek vízhez jutni a térségben.  

Drew Barrymore 

49th Daytime Emmy Awards - Arrivals Drew Barrymore
A színésznő a hétköznapi választásaikban segíti az embereket
Forrás: NurPhoto via AFP

A színésznő igazi fenntarthatósági guru lett, döntésében pedig legjobb barátnője, Cameron Diaz motiválta. Barrymore leginkább a hétköznapokba beilleszthető tippekkel, ötletekkel segíti az embereket abban, hogy környezetbarátabb megoldásokra váltsanak, és csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A színésznő kampányol a műanyagmentesség mellett, létrehozott egy erőszakmentes sminkcsaládot, valamint elhatározta, hogy környezetbarát termékekkel fenntarthatósági forradalmat indít el az emberek otthonában. Egy olyan online piactér megalkotása fűzödik a nevéhez, ahová csak szigorúan ellenőrzött, természetes alapanyagokból készült, erőszakmentes termékek kerülhetnek fel. Drew célja az, hogy a mindennapokban inspirálja követőit és alternatívákat kínáljon az ökológiailag érzékenyebb életvitelhez.  

Sting 

Sting rengeteget tett az esőerdők védelméért. 
Forrás: Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A The Police együttes egykori frontembere nemcsak kiváló énekes, hanem elkötelezett környezetvédelmi aktivista is. Évtizedek óta rendszeresen fellép jótékonysági koncerteken, és ilyen módon számos nonprofit szervezetnek nyújtott nagy összegű támogatást. 1989-ben pedig feleségével, Trudie Stylerrel megalapították a The Rainforest Foundationt. Az Alapítvány a dél-amerikai esőerdők és az azokban élő őslakos népek védelmét célozza meg. Sting az elmúlt évtizedek során kiemelkedően sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet bolygónk korlátozott erőforrásaira, valamint az emberi jogok és a környezetünk védelmére. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.