Hangulatos esték: tippek a terasz és kert megvilágításához

nyár este, kert parti
Shutterstock - Gorodenkoff
fény lámpa kert és balkon megvilágítás terasz
A hangulatos esték alapja egy jól megvilágított terasz vagy kert. A megfelelő világítás nem csupán esztétikai élményt nyújt, hanem kényelmet és biztonságot is teremt. Ha szeretnéd feldobni kerted vagy teraszod hangulatát, és élvezni az esti órák varázsát, akkor ezek a praktikus tanácsok segítenek neked abban, hogyan hozd ki minden pillanatból a maximumot.

A kellemes tavaszi, vagy a meleg nyári esték kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy kikapcsolódjunk a szabadban, élvezzük a friss levegőt és megteremtsük az ideális környezetet a pihenésre vagy a közös beszélgetésekre barátokkal és családdal. A megfelelő világítás a terasz vagy kert hangulatának alapvető eleme, és számos kreatív lehetőséget kínál a tér megvilágítására és dekorálására, emellett biztonságot teremt és melegséget sugároz. Íme néhány ötlet, hogyan teheted egyedivé és hangulatossá kerted vagy teraszod világítását.

Hangulatfények és lámpák

A hangulatos esték elengedhetetlen kellékei a hangulatfények és a lámpák. Fontos, hogy olyanokat válasszunk, amelyek meleg fehér fényt sugároznak, hogy kellemes hangulatot teremtsenek. Akár fényfüzéreket, akár dekoratív kerti lámpákat vásárolunk, lényeges, hogy figyelembe vegyük azok elhelyezkedését és funkcióját. Attól függően, hogy mi a cél, kitehetjük egyetlen, koncentrált területre is, de ha a kert vagy terasz egészét szeretnénk különleges hangulatba vonni a fények által, akkor figyelnünk kell az egyensúlyra: a lámpákat úgy helyezzük el, hogy egyenletesen világítsanak az egész területen, de ne legyenek túl vakítóak. Ezeknek a fényeknek nem kell bevilágítaniuk az udvart, kellemes visszafogottságuk csupán az alaphangulatot adják meg. 

nyár, kert, terasz, világítás
A hangulatos esték elengedhetetlen kellékei a hangulatfények és a lámpák
Forrás: Ground Picture/Shutterstock

Lampionok és gyertyák

A lampionok és gyertyák romantikus és hangulatos világítást biztosítanak. Függő- vagy álló lampionokkal feldobhatjuk a teraszt vagy fák közé függeszthethetjük őket, hogy egyedivé varázsoljuk a kertet. Ezekből választhatunk olyanokat is, amelyek napelemesek, vagyis nem kell bajlódnunk sem a zsinórokkal, sem az elemekkel, így bátran és szabadon helyezhetjük bárhová a kertben. A gyertyák szintén remek választásnak bizonyulnak, különösen az úszó gyertyák, amelyek varázslatos fényjátékot alkothatnak a vízbe helyezve. Töltsünk meg egy lapos üvegtálat vízzel, helyezzük bele a gyertyákat, és máris kész a melegséget árasztó hangulat. Ha inkább a hagyományos gyertyákra szavazunk, már választahtunk LED gyertyákat is, így attól sem kell félnünk, hogy a lángok bármiben kárt tennének. 

balkon világítás, hangulat gyertya
A lampionok és gyertyák romantikus és hangulatos világítást biztosítanak
Forrás: New Africa/Shutterstock

Világító kerti dekorációk

A világító kerti dekorációk, mint például a LED-es virágok vagy gömbök, kockák stílusos kiegészítői lehetnek kertednek vagy teraszodnak. Ezek az esztétikus és energiatakarékos megoldások extra varázslatot kölcsönöznek az esti hangulathoz, de nagyon fontos, hogy ne essünk velük túlzásba. Ha lehet, ebben az esetben is a meleg fehér fényű dekoráció mellett döntsük, ha ugyanis túlságosan sok a szín és a forma, az összevisszaságot és zsúfoltségot sugároz.

kert, dekoratív világítás,
A világító kerti dekorációk lehetnek stílusos kiegészítői kertednek vagy teraszodnak
Forrás: Shutterstock

Funkcionális világítás

Ne felejtkezzünk el a funkcionális világításról sem! Ha szeretünk olvasni a teraszon, vagy szeretnénk megvilágítani egy bizonyos területet, például a grillezőt vagy a pihenőhelyet, gondoskodjunk arról, hogy legyenek erre alkalmas lámpák és fényforrások, amik erősebb fénnyel rendelkeznek, ezek ugyanis nem a hangulatért felelősek, hanem arra hivatottak, hogy a sötétben is élvezni tudjuk az olyan tevékenységeket is, amikhez erőteljesebb világításra van szükség. 

nyár, este, olvasás, terasz
Ha szeretünk olvasni a teraszon gondoskodjunk arról, hogy legyenek erre alkalmas lámpák
Forrás: Dejan Dundjerski/Shutterstock

Mozgásérzékelős lámpák

A mozgásérzékelős lámpák nemcsak biztonságot nyújtanak, hanem kényelmet is jelentenek. Mivel automatikusan felkapcsolódnak akkor, amikor valaki megközelíti az adott területet, akkor is biztonságban eljuthatunk a bejárati ajtóig, amikor például tele van a kezünk. Ideálisak a bejárati ajtó vagy a kerti ösvény megvilágításához, de a garázsfeljáróhoz és a kinti lépcső megvílágításához is használhatjuk. 

Led lámpa, mozgásérzékelő
A mozgásérzékelős lámpák nemcsak biztonságot nyújtanak, hanem kényelmet is jelentenek
Forrás: Casezy idea/ShutterstockA teraszon vagy kertben a hangulatos estéket nemcsak dekorációval lehet megteremteni, sőt. A megfelelő világítás kiválasztása sokkal több melegséget és varázslatot kölcsönöz bármilyen térnek, mint önmagukban a dísztárgyak. Egy kis kreativitással és a fent említett praktikus tanácsokkal könnyedén varázsolhatunk egy olyan környezetet, ahol élvezhetjük az esti órák nyugalmát és szépségét. Ne felejtsük el azt sem, hogy a megfelelő világítás nemcsak hangulatot teremt, hanem biztonságot is nyújt, így gondoskodjunk arról, hogy minden szükséges terület jól meg legyen világítva a kertben és a teraszon.


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.