A karácsony közeledtével egyre több családban mézeskalács illata lengi be a lakást. Az ünnepek szinte elképzelhetetlenek lennének e karácsonyi finomság nélkül.

A mézeskalács története Magyarországon egészen az aquincumi ásatások idejéig nyúlik vissza. Már ekkor találtak olyan cserépformát, amelyet mézeskalács készítésére használtak.

Az Árpád-házi királyok idején azokban a kolostorokban készítették a mézes süteményeket, ahol méhészettel foglalkoztak. Mátyás király korában a keleti fűszerek Budapestre Bécsen keresztül jutottak el.

A mézeskalácsok a XVII. és XVIII. században terjedtek el igazán, amikor is búcsúkra, vásárokra egy-egy árus akár nyolcvanezer mézesbábot is magával vitt. Pozsonyban került sor az első magyarországi mézeskalácsos vásárra, mégpedig 1619-ben. Később Kassa is fontos mézeskalácsos központtá vált, majd 1713-tól Debrecen is. 

A XVII. és XVIII. században az ötvösök és más művészetekben otthonosan mozgó iparosok fémből készítették a művészi formákat. Később fába vájták a kívánt forma negatívját, ezt töltötték meg a puha tésztával, majd kisütötték. A formából kivett kis "művet" már csak ki kellett díszíteni.

Mézeskalács recept:

  • 33 dkg finomliszt
  • 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 5-10 dkg porcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás
MézeskalácsForrás: Shutterstock

Elkészítés: Egy nagyobb méretű tálban összekeverjük a lisztet, a porcukrot, fűszerkeverékeket, szódabikarbónát. Ezután hozzáadjuk a mézet, a tojást, valamint a megolvasztott vajat. Átkeverjük, majd kézzel egynemű tésztát gyúrunk belőle.

A deszkát alaposan kilisztezzük, a tésztát kb 1 cm vastagra kinyújtjuk, majd karácsonyi kiszúrókkal ( angyal, csillag, fenyőfa, csengettyű) különböző formákat szaggatunk belőle.

A mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük. 

Ha kihűltek, akkor lezárt dobozban tároljuk őket, így hetekig elállnak és puhák maradnak.

Ha glutén és laktózérzékenységgel küzdesz, az alábbi receptet neked találták ki:

Hozzávalók:

  • 125 gr eritrit vagy bármilyen más cukor
  • 750 gr rizsliszt
  • 1 tk só
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tk gyömbér
  • 2 tk őrölt fahéj
  • ½ tk szerecsendió
  • ½ tk őrölt szegfűszeg
  • 225 gr Ráma
  • 125 gr méz
Glutén- és laktózmentes mézeskalácsForrás: Shutterstock

 

Elkészítés:

A cukrot, lisztet, sót valamint a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük a megolvasztott vajjal. Hozzáadjuk a mézet, összegyúrjuk, majd két cipót formázunk belőle. A kész tésztát 1 órát pihentetjük, de a jobb eredmény érdekében érdemes a tésztát este elkészíteni és másnap reggelig állni hagyni. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 milliméter vastagságúra. 

Tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle, és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól kellő távolságra, mert megnőnek. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.