Döbbenet, de ebben az 5 országban valóban nem ünneplik a karácsonyt

Forrás: Shutterstock/Maridav -
Kína Thaiföld ünneplés magazin Marokkó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az európai kultúrában elképzelhetetlen, hogy ne ünnepeljünk karácsony alkalmából. A szeretet ünnepe vallási okokból is hangsúlyos, hiszen ez a kereszténység második ünnepe. Mi történik ilyenkor azokban az országokban, ahol különböző okokból, de decemberben semmilyen formában nincs karácsony?

Hajlamosak lehetünk abba a tévhitbe esni, hogy a karácsonyt egy univerzális ünnepnek hisszük, ám erről világszerte más és más teória létezik. Azokban az országokban, ahol nem ünneplik a karácsonyt, szintén élhetnek hagyományőrző keresztények, mégsem általánosak a fényben úszó városrészek, a karácsonyi dömping vagy az ünnepi filmrepertoár.

Nézzük, mely országokról van szó:

Kína

Kínában nem számít nemzeti ünnepnek a karácsony, mellyel az európaiak Jézus Krisztus földi születését ünnepelik. A kínaiak inkább egy olyan alkalomként tekintenek december 24-ére, 25-ére, 26-ára, amikor összeülhetnek a barátokkal és együtt töltik az estét egy étteremben vagy egy karaoke bárban. Az igazán nagy bulizást inkább a kínai újévre tartogatják, amikor mindenkit elragad a fesztiváli hangulat. Annak ellenére, hogy náluk nincs eszmei értéke az ünnepnek, mégis úgy tűnik, hogy az ő kultúrájukban is elkezdett terjedni a karácsony iránti rajongás. Egyre több helyen díszbe öltöznek a plázák, és rájuk jellemzően giccsből ilyenkor sincs hiány.

A kínaiak a karácsonyt nem ünneplik, de ő kultúrájukban is elkezdett terjedni a karácsony iránti rajongás Forrás: Shutterstock/Nate Hovee

Maldív-szigetek

Az utóbbi években divatossá vált, hogy a tehetősebbek év végén elvonulnak a világ elől és úti célnak egy egzotikus helyet választanak. A Maldív-szigetek fehér homokos tengerpartja tökéletes választás, főleg, mert itt igazán kiszakadhatunk az európai hidegből és élvezhetjük a napfény és a tenger varázsát. A lakosság itt 99%-ban muszlim, így nem csoda, hogy a karácsony nincs jelen a földi paradicsomban.

Maldív-szigetek Forrás: Shutterstock/Maridav

Thaiföld

A Maldív-szigetekkel egyetemben Thaiföld hasonló okoknál fogva válhat a télből nyárba vágyó turisták úti céljává. Itt azonban végkép nem találkozhatunk semmi ünnepivel, hiszen a helyiek gyakorlatilag hírből sem ismerik a karácsonyt. Ez alól kivétel a főváros, hiszen turisták százai látogatnak ilyenkor Bangkokba, ahol a látványos díszek által mégis jut mindenkinek egy csipetnyi a szeretet ünnepéből.

Gyakorlatilag hírből sem ismerik a karácsonyt, ez alól kivétel a főváros Forrás: Shutterstock/Southtownboy Studio

Marokkó

Az ország óriási muszlim kultúrával büszkélkedhet, melyre a nyugati hagyományok komoly befolyással bírtak. Ha erre járunk decemberben, akkor a nálunk megszokott karácsonyi kavalkád helyett hatalmas színes lampionokat láthatunk, és imára hívó beszédek szűrődnek ki a mecsetekből. A francia kultúra hatására néhány ünnepi mozzanatot átvettek, amelyeket inkább a kisgyermekes családok gyakorolnak, mégsem jellemző, hogy általánosságban mindenki ismeri az ünnepet.

Ha Marokkóban járunk decemberben, akkor a nálunk megszokott karácsonyi kavalkád helyett hatalmas színes lampionokat láthatunk Forrás: Shutterstock/Kevin Friery

Irán

Irán, Marokkóhoz hasonlóan szintén muszlim ország, így itt is kevés a karácsonyt ünneplő családok száma. Hiába igaz, hogy kulturálisan a karácsony nem tartozik a mindenki által gyakorolt és megtartott ünnepekhez, az utóbbi időben egyre elterjedtebb, hogy ők is ajándékoznak decemberben. Ez főleg a fiatalok kezdeményezésére kezdett elterjedni. A fővárosban, Teheránban és környékén a karácsony színeiben úszó vörös, arany és zöld színű ajándékokkal és díszes fákkal is találkozhatunk. Mégis, ha a karácsony a legkedvesebb ünneped, akkor ne Iránt válaszd úti célul.

Teheránban a karácsony színeiben úszó vörös, arany és zöld színű ajándékokkal és díszes fákkal is találkozhatunk Forrás: NurPhoto via AFP/Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Morteza Nikoubazl

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.