Miért jobb inni, mint nem? Így élünk mi, harmincasok

Forrás: MaNNa Produkció -
Szentivánéj színházkritika Pelsőczy Réka IKEA-bútor kortárs művészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izgalmas kortárs darab Ikea-emberekkel, csalódással, öniróniával és szerelemmel. A Szentivánéj előadás nem csak nyomokban tartalmaz szarkazmust és öniróniát. Színházkritika.

A darab elején Bobnak és Helenának külön-külön nagyon rossz. Hatalmas csalódáson vannak túl:
Helena randija meghiúsult nős szeretőjével, Bob pedig magában az életben csalódott - és ez okot ad neki arra, hogy minden este igyon.

Forrás: MaNNa Produkció

"Alapvetően a hosszú és lassú halál zsákmányai vagyunk - vallja Bob. - Minden nap kevesebb meglepetést tartogat az előzőnél. A testünk visszafordíthatatlanul rothad. Egyre kevésbé leszünk nyitottak új ötletekre. Egyre inkább tudatában vagyunk a pusztulásnak és a veszteségnek - néhányan Önök közül bizonyára észrevették, valójában micsoda ürülékszagot érzünk mindenhol most is? Az utcán. A házban. A leheletünkön. A csalódottság lesz az alapállapotunk, amint fiatalságunk minden fényes álma elpatkol, egyik a másik után (...) Alapvetően azt tanácsolom, hogy folyamatosan igyunk. Igen, azt gondolom, az ivás a lehető legjobb hosszú távú megoldás."

Bob 35 éves, Helena 35,1. Helena válóperes ügyvéd, Bob egy maffiózónak dolgozik. Helenának flancos lakása van a legdrágább negyedben, és egy nős pasija, Bob alkalmi kapcsolatok közt teng-leng - olvasható a darab ismertetőjében. Helena másfél hónapja nem nézett a tükörbe, Bob feszült, barátságtalan és paranoid. Helena senkinek nem a tehene, Bob utál várakozni. Helena is. Bob és Helena egy bárban ülnek. Az eső zuhog, Mindketten tele vannak előítélettel és hiányérzettel - mint mi, mindannyian...

Forrás: MaNNa Produkció

És ők ketten egymásra találnak, és egymásba bonyolódnak, és mi, nézők szakadunk a röhögéstől annak láttán, hogyan zajlik ez két kiégett harmincas történetében.

Mitől figyelemre méltó a Szentivánéj?

1 Intimitás. A kamaradarab 5 méterre zajlik a közönségtől, és mindössze ketten játsszák. Ezért minden rezdülést észreveszünk, magunkévá teszünk - a távolság nem áll az azonosulás útjába.
2. A díszlet modernsége. A színpadképet mintha az IKEA-katalógusból vágták volna ki. Nincsenek hagyományos bútorok, minden kétdimenziós, kartonpapírból hajtogatott - és azt az érzést fokozza a nézőben, hogy a történet a mi olcsó bútorokkal berendezett életünkről szól.
3. A színészi munka - 100% intenzitás. A darab zenés-táncos betétekkel teletűzdelt - lenyűgöző látni, hogyan ugrálják, táncolják, játsszák végig a színészek -, Pelsőczy Réka kifogástalan alakját csak irigyelni tudjuk...

Az előadás során végigélhetjük a legtipikusabb harmincas konfliktusokat. Amikor az esküvőn megkérdezik, mikor mész végre férjhez... Amikor a parkolóóra mindig olyan összeget mutat, amit abban a pillanatban nem tudsz rendezni... Amikor elindulnál az álmaid után, de pillanatnyilag nem érzed aktuálisnak a dolgot...

Forrás: MaNNa Produkció

Kiknek ajánljuk?
Szingliknek, akiket megnyugtat, hogy másnak is megvan a maga baja.
Magányosoknak, akik hiszik, hogy egy bár mélyén ott vár rájuk a lelkitársuk.
És akik szeretik a modern darabokat átitató tömény szarkazmust.


Kiknek nem?
Romantikusoknak, akik szerint a szerelem mindent legyőz.
Azoknak, akik utálják, ha tükröt tartanak eléjük.
Sok szereplős történelmi tablók kedvelőinek.

Az előadást legközelebb február 12-én láthatod a Thália Színház stúdiószínpadán. Jó szórakozást és önismereti kalandozást kívánunk!

Színésznők, akik bevállalták: 7 meztelenkedő világsztár a mozivásznon (18+)http://www.life.hu/kult/20150206-osszeallitas-filmekben-meztelenkedo-szinesznokrol.htmlA mozifilmekben a szigorú korhatárok (és az ebből következő bevételi szempontok) miatt ritkán láthatunk igazi, teljes meztelenséget - az pedig még ritkább, hogy ezt nagy sztárok kövessék el. Nagyritkán mégis előfordul az ilyesmi, mint az alábbi emlékezetes esetekben.Kult--Rózsaszín Bőrönd Expedíció: Rémek kicsiny háza - egy horror-szülinap részleteihttp://www.life.hu/kult/20150206-rozsaszin-borond-expedicio-medvek-teptek-szet-a-fiat-a-japan-nonek.htmlOlivia vagyok, 29 éves, és sohasem vágytam kényelmes turistautakra. Azt akarom látni, hogyan élnek, szeretnek, sírnak az emberek. És minél távolabb utazom, annál messzebb vágyom.KultThinkstockSzabó Kimmel Tamás: "Szerintem ide farkasok kellenek"http://www.life.hu/kult/20150131-a-radnoti-szinhaz-repertoarjan-a-karamazov-testverek-szabo-kimmel-tamassal-beszelgettunk.htmlDosztojevszkij Karamazov testvérek című regényét már több hazai színház is feldolgozta. Az évad egyik várva várt darabja a Valló Péter rendezte adaptáció, aminek a Radnóti Színház ad otthont. Kult--Nők a világ élén - "Igen, egy nő képes erre!"http://www.life.hu/kult/20150130-osszeallitas-a-vilag-legjelentosebb-politikusnoirol.htmlA címben szereplő idézet Brazília elnökasszonyától származik, és sokat elárul arról, mennyivel nehezebb nőként felérni a politika csúcsaira. Európa egyik legerősebb országának élén viszont nő áll - Angela Merkel, aki egy jelentős szaklap szerint a világ legbefolyásosabb női politikusa, és hamarosan hazánkba látogat. Összeállításunkból megismerkedhettek a világ legbefolyásosabb vezető női politikusaival, akik egytől egyig elsőként töltik be a vezető szerepet országukban. Kult--Már most megvan az év legdurvább színészi átalakulásahttp://www.life.hu/kult/20150128-filmkritika-a-foxcatcher-premierjen-az-idei-oscar-gala-egyik-legtobbszor-jelolt-filmjerol.htmlHa valaki későn ér a moziba és lemarad a főcímről, valószínűleg sosem jön rá magától, hogy Steve Carrell játszott az idei Oscar-gála egyik legtöbbször jelölt filmjében. De még hogy! Foxcatcher, kritika.KultOrigoTe melyiket pödörnéd? Minden idők legmenőbb filmes bajuszaihttp://www.life.hu/kult/20150123-osszeallitas-a-legjelentosebb-filmes-bajuszokrol.htmlA szakállal ellentétben jelenleg nem éli épp fénykorát, de hogy egy bajusz igenis tud menő lenni, arra számos bizonyítékkal rendelkezünk a moziból is. Johnny Depp és az ő Mortdecaiban viselt egyedi arcszőrzete apropóján pedig meg is mutatjuk a filmvászon legemlékezetesebb bajszait.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.