Kiakadtak az indiánok a Harry Potter írójára

Forrás: AFP -
J. K. Rowling indiánok Harry Potter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megharagudtak az indiánok J. K. Rowlingra, mert szerintük az író az egyik új történetében kisajátítja az őslakosok kulturális örökségét.

A Harry Potter írója pár napja tett közzé a Pottermore nevű oldalon egy új történetet A varázslat története Észak-Amerikában címmel. A történetben elsősorban egy indián mítoszról, az alakváltásról ír Rowling.

J. K. Rowling Forrás: AFP

Amennyire a Harry Potter rajongók imádták, annyira felháborította a történet a navajo őslakosokat. Az váltotta ki a negatív fogadtatást, hogy a navajo legendáriumban megjelenő gonosz boszorkányt, Rowling pozitív szereplőként tüntette fel.

Támadták az írót

Adrienne Keene, az egyik kritikus például blogján bírálta az írót:

"Az alakváltó-legendáknak kontextusa, gyökerei vannak... Nem veheted csak úgy kölcsön egy marginalizált kisebbség élő hagyományát. Ez vegytiszta kolonializmus/kisajátítás".

Keene további problémákra is rámutatott. Szerinte az is gond, hogy Rowling általánosítva ír az őslakosok közösségéről: "az egyik legnagyobb harc a világban azért zajlik, hogy az őslakos kultúrákat, közösségeket a maguk bonyolultságában és egyediségében reprezentálják a kultúrában" - írta.

Ráadásul az sem tetszett neki, hogy

az ősi hagyományokat a varázslással egy szinten mutatja be Rowling az egyébként fikciós írásában.

Ezzel Brian Young navajo író is egyetért: "J. K. Rowling, az én hitem nem valami fantázia" – írta Twitteren.

Forrás: AFP/Jens Nřrgaard Larsen

Egy másik indián hagyományokkal foglalkozó újságíró egyenesen azt mondta, hogy "Rowling ugyanolyan rasszista sztereotípiákra alapoz, mint J. M. Barrie a Pán Péterben."

Rowling egyelőre hivatalosan még nem reagált a vádakra -írta a Guardian.

A Queen gitárosa 30 év után újra Budapesten koncertezikhttp://www.life.hu/kult/20160308-a-queen-gitarosa-harminc-ev-utan-ujra-budapesten-koncertezik.htmlA Queen gitárosa, Brian May márciusban két koncertet is ad a Budapest Kongresszusi Központban. May a legendás Queen együttes gitárosa szívesen tér vissza Budapestre, ráadásul nem egyedül lép fel, hanem New York-I Broadway legnagyobb sztárjával, Kerry Ellis-szel. KultOrigoVan Gogh festményei egy animációs filmben kelnek életrehttp://www.life.hu/kult/20160304-vincent-van-gogh-festmenyeibol-animacios-filmet-keszitenek.htmlÚgy tűnik, hogy még idén elkészül a Loving Vincent című alkotás, ami a világ első festett animációs filmje lesz, amit Van Gogh legismertebb képei és leveleiben megfogalmazott gondolatai inspiráltak. KultOrigo"Nem volt szép, de megállt a levegő" - Egykori szerelmei meséltek Psota Irénrőlhttp://www.life.hu/kult/20160229-volt-szerelmei-emlekeztek-psota-irenre.htmlSzenvedélyesen tudott szeretni, folyton tele volt meglepetéssel, és mindig éhezett - Így emlékeztek egykori szerelmei a múlt csütörtökön elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőre, aki egyben a Nemzet Színésze is. Kult--Andy Vajna: "Az egész ország büszke lehet a Saul fia győzelmére"http://www.life.hu/kult/20160229-andy-vajna-oriasi-sikernek-nevezte-a-saul-fia-gyozelmet.htmlA Saul fia 34 év után az első magyar játékfilm, amely Oscar-díjat nyert, és ezt a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna sem hagyhatta szó nélkül. KultOrigo"Nem volt szép, de megállt a levegő" - Egykori szerelmei meséltek Psota Irénrőlhttp://www.life.hu/kult/20160229-volt-szerelmei-emlekeztek-psota-irenre.htmlSzenvedélyesen tudott szeretni, folyton tele volt meglepetéssel, és mindig éhezett - Így emlékeztek egykori szerelmei a múlt csütörtökön elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőre, aki egyben a Nemzet Színésze is. Kult--Csúnya véget érhet a Dr. Csonthttp://www.life.hu/kult/20160224-ez-a-kinos-sztori-a-dr-csont-veget-jelentheti.htmlA Dr. Csont producere, Barry Josephson kijelentette, hogy nem hajlandó peren kívül megegyezni a Fox-szal, mindenképpen a bíróság, és a nyilvánosság előtt akarja behajtani azt a közel 20 millió dollárt, amivel állítása szerint tartozik neki a tévétársaság. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.