A 127 óra tipikusan az a film, amire szinte minden néző úgy ül be, hogy már előre tudja a sztorit, hisz a történet egymondatos, és megegyezik a film alapszituációjával: "Egy fiatal hegymászó a sziklák közé szorul, és csak úgy tud kiszabadulni, ha levágja a saját kezét." Kritika.

foxsearchlight.com


Ebből következően persze mindenki azt várja, akár kíváncsi izgalommal, akár félve, tudat alatt, hogy mikor - és hogyan - érkezik el az ominózus pillanat, amikor Aron Ralston, a vagánykodó, majd pórul járó ifjú túrázó elkezdi nyiszálni a saját alkarját. Azt, hogy a történetben mennyi idő után következik ez be, elárulja nekünk a film címe. Azt, hogy a filmben mennyi idő után, elárulja jelen kritika címe. Most, hogy ezzel megvagyunk, foglalkozhatunk a fontosabb dolgokkal is.

Mert ebben a filmben bőven van más is, amiről lehet beszélni. Pont ez mutatja, hogy jó film: ha nem volna az, tényleg csak az lenne benne az érdekes, mennyit kell várni a kézlevágásra, és akkor tényleg csak várakozással telne a film többi része, hogy mikor jön már a LÉNYEG. Danny Boyle rendező ehelyett úgy döntött, hogy az ő filmjében a lényeg más lesz: nevezetesen az, hogyan jut el hősünk oda, hogy ily módon szabaduljon ki, és mi minden történik ezalatt a 127 óra alatt vele - és még inkább: benne.

foxsearchlight.com


Szóval aki attól fél, hogy egyetlen fickót kell néznie egyetlen helyszínen a film végéig, miközben ólomlábakon jár az idő, és végül (végre) jön egy kis véres kaszabolás, az megnyugodhat. A kortárs film egyik legnagyszerűbb, legmarkánsabb (és legprofibb) rendezője, Danny Boyle (Trainspotting, A part, Gettómilliomos) ugyanis megvalósította a lehetetlennek tűnő feladatot: összeházasította a saját, rengeteg vágásra, sebes tempóra, és színpompás vizualitásra építő stílusát egy olyan történettel, ami egyszerű és egyenes, mint a bot, nincsenek benne (a tárgyaltat kivéve) látványos események, és egyformán sárga sziklák közé szorulva játszódik egy odúban.

foxsearchlight.comMindezt azzal érte el, hogy egyrészt engedélyezett a történetnek egy kis prológusnyi felvezetést, amiben megismerhetjük a kedves, ámde felelőtlenül kivagyi fiút, amint épp kihívja maga ellen a sorsot. Másrészt pedig felbontotta az időt és a teret: főhősünk fogsága során a körülötte történő, fontossá növő apró események mellett legalább akkora jelentőséget adott a benne zajló eseményeknek, azaz a felmerülő gondolatoknak, fantáziáknak, emlékeknek és álmoknak, melyek mind-mind megjelennek a vásznon is. Ily módon úgy játszódik a film egy helyszínen, hogy közben mégsem csak egy helyszínen játszódik, és úgy ölel fel a története 127 órát, hogy közben egy egész (addigi) életet elmesél.

foxsearchlight.comHa érheti kifogás a filmet, az paradox módon épp abból következik, hogy végre tudja hajtani ezt az elbeszélői és stílusbravúrt. Annyira izgalmas ugyanis a film vizuálisan, annyi ingert kapunk végig, és olyan gyorsan elröppen az idő, hogy közben nem igazán tudjuk átérezni: milyen lehet ennyire sok ideig eseménytelenül, végtelenül ingerszegény környezetben senyvedni. Hogy közben mégis meg tud teremtődni a dolog tétje, és mégis súlyt tud kapni az a bizonyos végső tett, az nagymértékben James Franco alakításának köszönhető. Az eddig leginkább csak vicces, avagy szépfiú karakterekben (illetve ezek különböző kombinációiban) látható ifjú színésznek ez a film volt a mestervizsgája. Ha hollywoodi rendező lennék, én mostantól rá mernék bízni bármit. És még kicsit James Deanre is hasonlít.

foxsearchlight.com

Kiknek ajánljuk?
- James Franco rajongóinak, hisz ebben a filmben tényleg végig őt nézhetik.
- azoknak, akik kíváncsiak rá, hogyan lehet egyetlen helyszínen, egyetlen szereplővel izgalmas filmet forgatni.
- az "igaz történet alapján" készült filmekre izgulóknak.

- James Franco rajongóinak, hisz ebben a filmben tényleg végig őt nézhetik.
- azoknak, akik kíváncsiak rá, hogyan lehet egyetlen helyszínen, egyetlen szereplővel izgalmas filmet forgatni.
- az "igaz történet alapján" készült filmekre izgulóknak.

 

Kiknek nem ajánljuk?
- akik a cím alapján azt gondolnák, hogy a film az időről-időmúlásról (is) szól.
- akik nem akarnak egy öncsonkítást végignézni, bármilyen indokból is történjen az.
- akik még életükben nem túráztak.


 

Tippünk: 127 óra - trailer

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=cfCWlAzNlYPOuTxGBarátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!


Adócsalással vádolják a mozisztárt!http://www.life.hu/szorakozz/20110310-adocsalassal-vadoljak-a-nepszeru-szineszt.html Tragédia! Leégett a mozisztár otthona!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110307-rubina-ali-a-gettomilliomos-sztarjanak-haza-leegett.html 5 kötelező film Colin Firth-tőlhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110303-mozi-szorakozas-5-kotelezo-film-colin-firthtol.html A lélek pokoljárása: jókislány vagy szörnyeteg?http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20110223-mozi-program-szorakozas-kritika-a-fekete-hattyu-c-filmrol.html