a nap cikke kritika párkapcsolat szex Carrie naplója szerelem Szex és New York
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mit ér a Szex és New York Szex és New York nélkül? Lehet-e jó előzményt írni egy sorozathoz, amelynek semmi szüksége rá? Miért nem hasonlít a címszereplő önmagához? Kritika a Carrie naplója című sorozatról - ezúttal egy pasi tollából.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, íme az Akkor és Most oldal!

A nyolcvanas évek közepén járunk egy álmos keleti parti városkában - New York Budaörse, ha úgy tetszik -, ahol egy csini, göndör hajú kamasz lány igyekszik megtalálni az ideális munkát, a szerelmet és főleg önmagát. Nem könnyű, hiszen nemrég vesztette el anyját, aki - mint ez később kiderül - a nadrágot hordta otthon. Meg kell hát küzdenie a gyásszal, durcás húgával és empatikus, melegszívű apjával, akinek most nagyon gyorsan ki kell találnia, hogy legyen hiteles, szigorú szülő halott felesége helyett is. A fentiektől eltekintve mindenki jól van, egészséges, gazdag és jól táplált, a suliban tombolnak a hormonok és még egy gyakornoki munka is összejön New Yorkban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Dögunalmasan hangzik, ugye? Dögunalmasan is indul. A kérdés, hogy képes-e ezen változtatni a tény, hogy a göndör hajú kamasz lányt Carrie Bradshaw-nak hívják és pontosan tudjuk, huszonöt évvel később hogyan is ér véget a története. Az izgalom forrása tehát elvileg nem az, hogy megtalálja-e Carrie, amit keres (tudjuk, hogy igen, ha hat évadon keresztül keresi is), hanem hogy hogyan lett ő az, aki: emancipált életvezetési megmondóember, divatikon és ügyeletes példakép, akinek sosem kell dolgoznia, egyszerűen úgy él, ahogy azóta is szeretne minden magára valamit is adó divatblogger. Még a magyarok is.

Íme a nő, aki meghatározza a divatot


Ezzel azonban van egy kis baj. A Carrie naplója elvileg a címszereplő jellemfejlődéséről szól, csakhogy a felnőtt Carrie-nek nincs valódi jelleme. Nem hús-vér nő ő, inkább egy idealizált szerep: egyszerre erős, önálló nő, művelt értelmiségi, ha kell, alázatos barátnő és merész ízléssel megáldott próbababa, akinek pontosan annyi női dilije van, amennyi még inkább szerethető, mint idegesítő. A nők nem azért imádják a Szex és New Yorkot, mert érzik, hogy Carrie létezik, hanem mert szeretnék, hogy létezzen. A hozzájuk eleinte kényszerűen, majd maguktól a tévé elé csatlakozó férfiak pedig a jól megírt párbeszédek és a rengeteg pofátlan szexjelenet miatt. Miért akarnánk tehát egy nem létező jellemmé fejlődő kamasz lány szenvelgéseit nézni egy olyan végtelenül szemérmes sorozatban, mint a Carrie naplója?

Forrás: Facebook/TheCarrieDiaries
Forrás: Facebook/TheCarrieDiaries

Eljött a pillanat, amikor meg kellene mondanunk, hogy miért, de a helyzet az, hogy megnéztünk két epizódot és még mindig fogalmunk sincs. Minden színtelen és szagtalan, feszültségnek nyoma sincs, a regényhez hű készítők pedig a Szex és New Yorkkal ellentétben azzal sem vesződnek túl sokat, hogy tabuk nélkül bemutassák szereplőik bénázását és frusztrációit. Nincs se humor, se szex - bár ez utóbbira utalnak itt-ott. Elvégre kamasz lányokról szól, akik valószínűleg már használják bizonyos testrészeiket bizonyos dolgokra. De ne aggódjunk, a kamera lencséje sosem téved a dekoltázsvonal alá. Maradjunk annyiban, hogy a Carrie naplójában valószínűleg sosem kerülnek majd elő olyan égető kérdések, mint például hogy mit szóljunk, ha a pasink azt kéri, hogy pisiljünk rá, vagy hogy ciki-e egy mellbimbónkig érő férfivel mutatkozni még úgy is, hogy nagy a farka.

Természetesen nem fair az összehasonlítás, hiszen ez a sorozat nem az a sorozat, mégis elkerülhetetlen, hiszen ha nem lenne ott a nagy előd, egyáltalán észre sem vennénk a Carrie naplóját. A néző nem azonosul, nem drukkol, nincs más választása, mint rezignáltan nyugtázni a finoman szólva kiszámítható fordulatokat. A szereplők ugyan a képernyőn vannak, de nincsenek jelen, még kulcsszavakkal is képtelenek vagyunk leírni őket (úgymint: nimfomán, karrierista, szende - ugye mindenki tudja, kikről van szó?). Az egyik mintha kicsit hasonlítana Charlotte-ra, a másik valahol félúton Miranda és Samantha között, de ennyi. Hiába várunk egy Mr. Big-kaliberű karizmára. New York és a divat is csak szőrmentén kerül elő, utóbbi egy kleptomán és adrenalinfüggő brit magazinstylist személyében (messze a sorozat legérdekesebb szereplője), a város pedig egy-két vágóképnek hála, amelyről rendre hiányzik a WTC. Az általunk látott epizódokból legélénkebben a zenére emlékszünk, a készítőknek sikerült összeválogatniuk a legjobb korabeli posztpunk és new wave számokat. Ha másért nem, ezért elismerésünk.

Nézhetetlen, bűnrossz sorozat lenne a Carrie naplója? Nem, nem az. Éppen ez az, hogy még az sem. Egyszerűen semmilyen. Így hát nem is marad le semmiről, aki kihagyja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.