A Kaptár – Utolsó fejezet című, napokban mozikba került új filmjével Milla Jovovich lezár egy korszakot: végleg elbúcsúzik az összesen hat filmben eljátszott akcióhősnő, Alice karakterétől. Mi pedig ez alkalomból számba vettük: kik voltak Alice legfontosabb társai a színésznő karrierjében?

Lilli Hargrave – Visszatérés a kék lagúnába (1991)

Az orosz anyától és szerb apától Kijevben született Milla Jovovich ötéves korától kezdve élt Amerikában, látványos szépségére pedig gyorsan felfigyeltek: már tinédzserként szupermodell lett belőle. Színészi karrierjét is korán elkezdte építgetni, néhányszor felbukkant tévében és moziban, majd 16 évesen megkapta első főszerepét A kék lagúna folytatásában, aminek a lényege ugyanaz volt, mint az első részé: szép környezetben szép fiatalok szépen felfedezik egymást.

Leeloo – Az ötödik elem (1997)

Luc Besson saját bevallása szerint azért választotta ki Milla Jovovichot a film női főszerepére, mert annyira különleges, kortalan és besorolhatatlan a szépsége, hogy tökéletes másik világból érkező csodalénynek a nagyon is e világi Bruce Willis mellé. A rendező aztán maga is annyira a hatása alá került a szépségnek, hogy a forgatáson összejött a színésznővel, és hamar házasságot is kötöttek.

Jeanne D'Arc – Jeanne D'Arc, az orleans-i szűz (1999)

Ezek után nem is volt kérdés, hogy Luc Besson következő európai szuperprodukciójának főszerepét ki fogja játszani, főleg, hogy egy erős és legendás női figuráról volt szó. Milla Jovovich pedig megállta a helyét élete talán legnehezebb színészi munkája során, és még fiús apródfrizurával is jól nézett ki.

Eloise – Millió dolláros hotel (2000)

Wim Wenders filmjének fura szerzetek benépesítette hoteljében Milla Jovovich egy kiismerhetetlen, kissé elvarázsolt, lelki sérüléseket rejtegető, titokzatosan gyönyörű lányt játszott – mint oly sokszor karrierje során, de talán itt a legemlékezetesebb módon. Sőt, még énekelt is (ami nem meglepő, hiszen énekesnőként is aktív), méghozzá Lou Reed zseniális dalát újraértelmezve.

Katinka – Zoolander-filmek (2001)

 Divatszakmából érkező színésznőként igazán testhezálló feladatot jelentett Milla Jovovich számára a modellvilágból és showbusinessből viccet csináló Ben Stiller-filmben, a Zoolander – A trendkívüliben (majd annak 2016-os folytatásában) játszani. A főgonosz Mugatu kelet-európai testőr- és bérgyilkosnője szerepében pedig azt is megvillantotta, mennyire jól áll neki az akciózás is.

Milady de Winter – A három testőr (2011)

Noha Alexandre Dumas nevezetes történetének számos filmes feldolgozása közül vélhetően nem erre a változatra fogunk leginkább emlékezni, de a sötét lelkű, bajkeverő érett szépség Milady szerepe annyira jól állt Milla Jovovichnak, mintha egyenesen neki találták volna ki.

Alice – Kaptár-filmek (2002-2016)

A Resident Evil-videojátékokból készült Kaptár-filmek egy szörnyű vírus elszabadulása utáni világban játszódnak, ahol az emberiség egyetlen reménye egy feszülős cuccokban akciózó, gyönyörű és kemény csaj: Alice. Milla Jovovich hat filmen át irtotta az élőhalottakat a jelenlegi férje és két gyermekének apja, Paul W.S. Anderson irányítása alatt, a filmsztár státuszát jó ideje lényegében ezek a filmek tartották fenn. Most elbúcsúzik Alice-től egy utolsó fejezettel, és úgy tűnik, jól teszi, hogy új utakra indul: idén kapásból két izgalmas új produkcióban (egy Rob Reiner- és egy James Franco-rendezés) fog fontos szerepet vállalni.