Perui régészek 227 olyan gyermek földi maradványait találták meg, akiket a prekolumbiánus csimu kultúra rituáléja szerint áldoztak fel az istenek kiengesztelésére. Feren Castillo archeológus szerint a felfedezés példa nélküli a világon.

A világ legnagyobb gyermekáldozati helyét Huanchaco tengerparti fürdővárosban, a fővárostól, Limától 700 kilométerre tárták fel a Pampa la Cruz régészeti lelőhelyen. A 4–14 éves, arccal a tenger felé eltemetett gyermekeket azért ölték meg, hogy kiengeszteljék az istenségeket, akik a csimuk hiedelme szerint haragjukban küldték rájuk a természeti katasztrófákat okozó El Nino légköri jelenséget. A régészek bizonyítékokat találtak arra, hogy az emberáldozat bemutatása idején nagy esőzések pusztítottak a térségben.

Fotó az ásatásrólForrás: AFP/Ho

„Bárhol is ásunk, egy gyermek földi maradványait találjuk meg. Némelyiküknek megvan a bőre, a haja és vannak, akik ezüstből készült ékszert viselnek a fülükben” – mondta Castillo az AFP-nek.
Huanchaco több tömeges gyermekáldozat bemutatásának helye volt a 900 és 1450 között létező, virágkorát 1200 és 1400 között élő csimu birodalom idején. Tavaly júniusban 56 feláldozott gyermek maradványait ásták ki ugyanezen a lelőhelyen, 2018 áprilisában pedig 140 feláldozott gyermek és 200 fiatal láma csontjait találták meg egy közeli ásatási helyszínen, Huanchaquitóban. A jelek szerint Huanchaco és környéke volt a csimuk kedvenc áldozati helyszíne.

A csimu birodalomnak az inkák inváziója vetett véget 1475-ben, fél évszázaddal az első európai konkvisztádorok megérkezése előtt.