A világ legnagyobb gyermekáldozati helyét tárták fel Peruban

Forrás: AFP/Ho -
ásatás gyermekáldozat Peru
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Perui régészek 227 olyan gyermek földi maradványait találták meg, akiket a prekolumbiánus csimu kultúra rituáléja szerint áldoztak fel az istenek kiengesztelésére. Feren Castillo archeológus szerint a felfedezés példa nélküli a világon.

A világ legnagyobb gyermekáldozati helyét Huanchaco tengerparti fürdővárosban, a fővárostól, Limától 700 kilométerre tárták fel a Pampa la Cruz régészeti lelőhelyen. A 4–14 éves, arccal a tenger felé eltemetett gyermekeket azért ölték meg, hogy kiengeszteljék az istenségeket, akik a csimuk hiedelme szerint haragjukban küldték rájuk a természeti katasztrófákat okozó El Nino légköri jelenséget. A régészek bizonyítékokat találtak arra, hogy az emberáldozat bemutatása idején nagy esőzések pusztítottak a térségben.

Fotó az ásatásról Forrás: AFP/Ho

„Bárhol is ásunk, egy gyermek földi maradványait találjuk meg. Némelyiküknek megvan a bőre, a haja és vannak, akik ezüstből készült ékszert viselnek a fülükben” – mondta Castillo az AFP-nek.
Huanchaco több tömeges gyermekáldozat bemutatásának helye volt a 900 és 1450 között létező, virágkorát 1200 és 1400 között élő csimu birodalom idején. Tavaly júniusban 56 feláldozott gyermek maradványait ásták ki ugyanezen a lelőhelyen, 2018 áprilisában pedig 140 feláldozott gyermek és 200 fiatal láma csontjait találták meg egy közeli ásatási helyszínen, Huanchaquitóban. A jelek szerint Huanchaco és környéke volt a csimuk kedvenc áldozati helyszíne.

A csimu birodalomnak az inkák inváziója vetett véget 1475-ben, fél évszázaddal az első európai konkvisztádorok megérkezése előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.