Ilyen ez a popszakma: A legjobb filmek a zeneiparról

film Hugh Grant The Beatles Deák Bill Gyula A turné Dakota Johnson Kopaszkutya mozi Hollywood Hobo magazin Pont az a dal Zene és szöveg Drew Barrymore Csillag születik (film) Bradley Cooper Lady Gaga zeneipar Majdnem híres premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Július végén kerül a hazai mozikba a Pont az a dal című zenés film, amiben Dakota Johnson egy popsztár asszisztenseként próbálja megváltoztatni mindkettejük karrierjét és egyben a zeneipart is. Ez pedig sosem megy könnyen, ahogyan azt a listánkra gyűjtött összes olyan film is bemutatja, amely a popélet csillogása mögé igyekszik bepillantani.

Egy nehéz nap éjszakája (1964)

Nem csak a popzenében, de a zenés filmek terén is úttörőnek számított a Beatles együttes munkássága, akik az Egy nehéz nap éjszakájában saját magukat játszották el, és egy csak félig kitalált sztoriban meséltek a zenekar körüli világméretű, sokszor igencsak terhes őrületről, méghozzá a brit „free cinema" irányzat üdítően szabad, zabolátlan stílusában.

Kopaszkutya (1981)

A magyar film- és zenetörténelemnek is vannak közös alkotásaik, melyekben a hatvanas évektől, a beatkorszak beköszöntétől kezdve a könnyűzene sztárjai is gyakran felbukkantak. A Kopaszkutya például olyan filmszatíra, amiben Hobo, Deák Bill Gyula, vagy épp Póka Egon félig saját magukat játszották a címbeli fiktív zenekar sztorijában, aminek épp a zeneipari trendek miatt kell profilt váltania – bizony, a szocializmusban is felmerült a pénz és az önazonosság közötti örök (zenész)dilemma.

A turné – This Is Spinal Tap (1984)

Sokak szerint sohasem készült jobb, de legalábbis szórakoztatóbb film a rockzenéről, mint A turné, amely igazából áldokumentumfilm. Benne egy sosem létezett zenekar történetét láthatjuk dokumentálni, az összes olyan klasszikus klisével és a klisék kicsavarásával, amelyeket a hasonló filmek, meg hát a valódi zenekarok története is rendszeresen felvonultat. A nyolcvanas évekbeli hajmetál sosem volt viccesebb!

Majdnem híres (2000)

Hollywood szerelmeslevelét a rockzenéhez Cameron Crowe alkotta meg ebben a filmben, a látottakkal történő azonosulást pedig erősen segíti az a módszer, hogy a film főszereplője egy olyan rajongó kissrác, amilyen mindenki volt egyszer. Arról nem is beszélve, hogy minden rajongó álma valósul meg vele a filmben, és egy félreértés révén elkísérheti élete bálványait a koncertturnéjukra.

Zene és szöveg (2007)

Hugh Grant, mint egy nyolcvanas évekbeli fiúbanda kiöregedett tagja? Neki még ez is jól áll ebben a rendkívül kedves és jó humorú romantikus vígjátékban, pláne miután alkotói kapcsolatba kerül a szeszélyes fiatal költőnőt játszó Drew Barrymore-al. Zenének és szövegnek pedig a popszakmában, mint az tudjuk, sikeresen egyesülnie kell.

Csillag születik (2018)

Az elmúlt évek egyik legnagyobb filmsikerét hozó alkotás sztorija nem új, a feltörekvő, tündöklően tehetséges fiatal énekesnő és a levitézlett, alkoholizmussal küzdő egykori sztár mentori és szerelmi kapcsolatáról már ez a negyedik hollywoodi film. Az újrafeldolgozás mégis kiválóan működött, sőt meg is tudott újulni, köszönhetően a főszerepet is játszó Bradley Cooper értő (első!) rendezésének, valamint Lady Gaga hangjának és játékának, aki méltó utódja lett az olyan nagy elődöknek, mint Judy Garland és Barbra Streisand.

Pont az a dal (2020)

Július 30-tól játsszák a hazai mozik a legújabb szórakoztató filmet a popszakmáról, melyben Dakota Johnson A szürke ötven árnyalata után ismét egy olyan lányt alakít, aki feltűnésmentes háttérszereplő még a saját életében is, de aztán egy váratlan esemény révén felfedez új lehetőségeket, és saját maga egy új oldalát is. Csak épp ezúttal ezt a zeneipar kulisszái között, és nem Mr. Grey, hanem egy sikeres énekesnő (Tracee Ellis Ross) oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.