Pesti mesék: Miért épp Józsefváros a nyolcadik kerület neve?

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei -
Pesti mesék nyolcadik kerület Józsefváros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rovatunkban olyan jól ismert budapesti helyek, utcák, terek és városrészek elnevezéseinek eredetét derítjük fel, amelyek számos érdekességet, különleges sztorit rejtenek, és magukban hordozzák a magyar történelem néhány darabját is. A Hősök tere, az Oktogon, az Astoria, a Római-part, a fővárosi pályaudvarok, a Nagykörút, a Móricz Zsigmond körtér és a budapesti gyógyfürdők, a Rózsadomb és a Szabadság-szobor után most Józsefváros következik.

A nyolcadik kerület, azaz Józsefváros Pest második legrégebbi városrésze. Csak a Belváros előzi meg, hiszen Pest középkori városfala a mai Kiskörút vonalán húzódott, így ezen belül, körülbelül a mai ötödik kerület területén feküdt évszázadokig az egész város. A városfalon kívüli területek felhasználása és benépesülése először a mai Józsefváros irányába indult el, azaz itt kezdődött meg a külvárosok kialakulása, melyekből később aztán az új kerületek lettek.

A 18. század elejéig ez még főleg kerteket és szántóföldeket jelentett, mindössze néhány hozzájuk kapcsolódó, magányosan álló épülettel. Ezt a városfalon kívüli területet akkoriban Pacsirtamezőnek hívták, és még olyannyira vadregényes vidéknek számított, hogy itt húzódott például a Rákos-árok is egy benne csobogó patakkal, körülbelül a mai Blaha Lujza tér-Rökk Szilárd utca-Mária utca-Boráros tér nyomvonalon. A 18. század folyamán aztán egyre inkább lakóházak, templomok, majd kiépülő utcák váltották fel a mezőgazdasági hasznosítású birtokokat, és ekkor már az Alsó-külváros nevet viselte a terület. (Ebből következően létezett már ekkor egy Felső-külváros is, nagyjából a mai Erzsébet, Teréz- és Újlipótvárosok helyén.)
Pest városának viszont csak 1777-ben lett része Józsefváros, és ekkor kapta a nevét is. Méghozzá a Habsburg trónörökösről, Mária Terézia elsőszülött fiáról, akiből néhány év múlva II. József, a „kalapos király" lett. (Létezik néhány forrás arra vonatkozólag is, hogy Józsefváros a nevét a Horváth Mihály téren ma is álló plébániatemplom védőszentjéről, Szent Józsefről kapta, de ez a sokkal kevésbé valószínű verzió.) Ekkoriban a városrészben (aminek akkor része volt a mai Ferencváros is) főként földszintes agyagházak álltak, melyeket aztán az 1838-as nagy árvíz szinte teljesen elpusztított. Ezután indult el az az újjáépítés, aminek révén Józsefváros a mai arculatának nagy részét elnyerte, beleértve a millenium környékén kiépülő József körutat.

Józsefvárosi pályaudvar 1900. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Budapest világvárossá növése és az iparosodás felvirágzása rengeteg betelepülőt vonzott a kerületbe is, Józsefváros lakosainak száma 1890-re 91 303 főre nőtt, ami a főváros lakosságának egyötödét jelentette. A kerület beépítése és a lakosság számának növekedése 1910 körül érte el csúcspontját, ekkor már 164 255-en laktak itt. A kerület sokszínűsége is ekkoriból eredő hagyomány: egymás mellett léteztek nagy gyárak és kisiparosok műhelyei, vidékről betelepülő lakosok és a pesti zsidóság, valamint muzsikus cigányság jelentős része, drága bérpaloták és a művészek által látogatott kiskocsmák.
Az első világháború, és azt követő gazdasági pangás miatt a kerület fejlődése megakadt, majd a második világháború során Józsefváros épületeinek 90%-a megsérült. A háború utáni a romos házakat próbálták újra lakhatóvá tenni, gyakran a régi építészeti értékeik figyelmen kívül hagyásával, majd jött 1956, amikor újra rengeteg józsefvárosi ház esett a harcok áldozatául. A kerületben új házakat ezekben az évtizedekben nem emeltek, a foghíjtelkeket sem építették be, és a romossá vált környék az ebből következő szegényebb lakókkal fokozatosan kiérdemelte a rossz hírű „nyócker" nevet.

Orczy tér a Fiumei út felé nézve 1954. Forrás: Fortepan / Magyar Rendőr

Az ezredforduló óta azonban Józsefváros visszatérőben van egykori virágkorának fényéhez. Új ingatlanberuházások sora indult (a legnagyobb a Corvin-negyed), a belső, Palotanegyed nevű része már kimondottan elegáns környéknek számít a sétálóutcáival és vendéglátóhelyeivel, a Nagykörúton kívüli részeket pedig fokozatosan eléri a dzsentrifikáció (hisz még így is a városközponthoz rendkívül közel fekszenek), de tipikus jelenség a 7. kerületi bulinegyedből kiszoruló kulthelyek megjelenése is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.