Súlyos balesetet szenvedett filmje forgatásán a ma 50 éves világsztár

Forrás: Getty Imagres/FilmMagic/Phillip Faraone -
Poseidon színész Életben maradtak baleset Josh Lucas Kurt Russell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Félszázadik születésnapját ünnepli Josh Lucas, aki hippi szülők gyerekéből lett elismert színpadi és hollywoodi színész, számos traumatikus élmény árán is. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk róla egy nagy adag érdekességet!

1. A szüleitől különleges neveket kapott

A kacifántos Joshua Lucas Easy Dent Maurer néven látta meg a napvilágot 1971. június 20-án. A családja ekkoriban épp egy őslakos indián rezervátum területén élt, és az itteni hagyományok erősen hatottak a szüleire. Így aztán a fiuknak olyan neveket adtak, amik az ott történtekre utaltak: nagyon könnyen született meg, így lett Easy („könnyű"), a szülést levezető orvos pedig beverte a fejét az ágyoszlopba, így lett Dent („ütés" vagy „horpadás").

Joshua Lucas Easy Dent Maurer néven látta meg a napvilágot a ma 50 éves világsztár Forrás: Getty Imagres/FilmMagic/Phillip Faraone

2. A gyerekkora folyamatos vándorlással telt


Mint talán már a névadásból is kiderült, a szülei nem voltak hétköznapi figurák. Doktorként és ápolónőként az egészségügyben dolgoztak, de leginkább a politikai aktivizmus és a hippi életmód foglalkoztatta őket. Atomerőművek elleni tiltakozásokat szervezte, és a hatóságok gyakran zaklatták őket, így rengeteget költöztek. Josh Lucas 13 éves korára 30 különböző településen élt már.

3. Egy leselkedés miatt lett színész


Nyolcéves korában egy tengerparti városkában éltek, és a környéken forgatott filmet egy kis kanadai stáb. A forgatás pedig annyira vonzotta Lucast, hogy a homokdűnék mögé bújva kileste egy szenvedélyes szerelmi jelenet felvételét, és ekkor döntötte el, hogy ő is ilyesmivel akar foglalkozni.

4. Élete első filmjében kannibálok közé keveredett


Az első mozifilm, amiben szerepet kapott 22 évesen, az Életben maradtak című dráma volt. A valós történetet vászonra vivő film egy repülőgépszerencsétlenség után az Andok hegyeiben túlélni próbáló rögbicsapatról szól, akik megrázó erkölcsi dilemmák közepette egy idő után kénytelen megenni a halott társaikat is.

5. Csúnyán megverték egy szerepe miatt


A Corpus Christi című színpadi botrányelőadásban Júdást játszotta, mivel pedig ez a színdarab Jézus történetét meleg áthallásokkal mesélte el, így folyamatos tiltakozások közepette zajlott már a próbafolyamat is. Amikor pedig Lucas a jelmezpróbára tartott, a színház mellett egy sikátorban megtámadták és csúnyán összeverték. A premieren is törött orral, a szeme körül monoklival, bekötözve lépett fel, és a néző azt hitték, ez csak a jelmeze része.

6. Nem mindig nézett ki ennyire jól


A minden egyes megjelenésekor látványosan sármos és délceg Josh Lucas egy alkalommal tett kivételt: a Fekete dicsőség című film kedvéért közel 20 kilót hízott, mert így tudta élethűen eljátszani a legendás kosárlabdaedző Don Haskinst.

7. Kétszer is kórházba került egy forgatáson


A Poseidon című tengeri katasztrófafilm felvételei számára is katasztrofálisan alakultak. Először akkor kellett orvoshoz vinni, amikor a főszereplőtárs Kurt Russel egy víz alatti jelenetben véletlenül fejen vágta egy elemlámpával. A sebet 16 öltéssel varrták össze, és jó néhány forgatási nap kimaradt Lucas számára. A másik baleset az utolsó előtt forgatási napon következett be, amikor is Lucas közel 6 méter magasból leesett a díszletben, aminek következtében a bal kézfejében elszakadtak az izmok és szalagok. Ötórás műtéttel rakták rendbe a kézfejét, de még évekkel később is kellett fizikoterápiára járnia, hogy rendesen mozgatni tudja.

8. Kutyasétáltatás közben ismerte meg a feleségét


Az írónő Jessica Ciencin Henriquezzel egy kutyafuttatóban találkozott először, és hat héttel később már el is jegyezték egymást. Az esküvőjüket 2012-ben a New York-i Central Parkban tartották, és még abban az évben megszületett a fiuk is. A házasság viszont nem tartott soká: 2014-ben szétváltak az útjaik.

9. Madárfészek módszerrel neveli a gyerekét


Az exfeleségével kiváló a viszonyuk, és igyekeznek úgy intézni a dolgokat, hogy a közös gyereküket minél kevésbé érintsék a válás következményei. Ennek érdekében az ún. madárfészek-módszerrel nevelik: ennek lényege, hogy nem a gyerek vándorol a két szülő otthona között, hanem a gyereké a családi otthon, és a két szülő felváltva gondoskodik ott róla. A jó viszonyt jelzi az is, hogy hármasban együtt költöztek Balira hosszabb időre, amikor a gyerekük számára ott találtak egy érdeklődésének megfelelő ökotudatos iskolát a dzsungel közepén.

10. Ismeretlen emberek százaihoz kopogtatott be


A politikai aktivizmus tőle sem áll távol: a 2008-as amerikai elnökválasztási kampányban Barack Obamát támogatta, de nem csak a hírnevével, hanem kétkezi munkával is. A pennsylvaniai kampánycsapat tagjaként szavazókat regisztrált, telefonokat kezelt, és házról házra járva kopogtatott be emberekhez a siker érdekében. Sőt, 45 napig egyfolytában obamás pólót hordott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.