Nincs utca, T utca, Kacérgiliszta utca: ezek a legfurcsább magyar utcanevek

utcanevek Magyarország Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utánanéztünk, hogy melyek azok az utcanevek Magyarországon, ahova pizzát rendelni bizonyosan erős kihívás, de minimum mosolyt fakasztó művelet.

Kossuth utca, Petőfi utca, Fő tér? Ugyan már! A szokásos nevek mellett rengeteg magyar településen találunk olyan utcákat, amelyekkel kapcsolatban merészebben elengedték a fantáziájukat az illetékesek – vagy egyszerűen csak a nyelvünk alakult úgy át, hogy bizonyos kifejezések ma már viccesnek vagy különösnek hatnak. A nagy számok törvénye alapján persze Budapest vonultatja fel a legtöbb ilyesfajta utcanevet, de mint az a válogatásunkból kiderül, erős vidéki versenyzőkből sincs hiány. Akik pedig a felsorolt utcákban laknak, azokat egyszerre irigyeljük a különleges címük miatt, és egyszersmind sajnáljuk a magyarázkodások miatt, amiket minden egyes házhozszállítás alkalmából elő kell adniuk.

A furcsa utcanevek első csoportjába azokat a közterületeket soroltuk, amelyek esetében a forma lehetett az ihletadó. Ilyen például a Gyulán és Pécsett is található T utca, ami természetesen az alakjáról kapta a nevét, és ami bizonyosan a legrövidebb magyar utcanév holtversenyben, hiszen egy betűnél kevesebb sehogy sem lehet elég egy névhez. A hűvösvölgyi Keskeny utca és az óbudai Toldás köz is a mérete alapján kapott nevet, a 17. kerületi Zsák utca pedig nyilván a zsákutca jellege miatt – de magyarázza csak el az ember a telefonban egy pizzafutárnak, hogy nem zsákutca, hanem Zsák utca! Ha pedig már a rekordoknál tartunk: a legrövidebb utcanév Budapesten az Ó utcáé, a leghosszabb pedig a Ferihegyi repülőtérre vezető út cseppet sem fantáziadús és elegáns hivatalos neve.

A kedvenceink azok a nevek, ahol a fantázia épp a fantáziatlanságból fakadt. Dunaújvárosban és Budatétényen, a 22. kerületben is található például Névtelen utca, amelyek esetében ezek szerint úgy nem tudtak nekik nevet adni, hogy végül mégis csak nevet adtak nekik. Ennek a kategóriának a versenyzője a Lehel csarnoknál lévő, már-már filozófiai kérdéseket is felvető Alig utca neve, az abszolút csúcstartója pedig a Jászdózsán megtalálható Nincs utca.

Vannak utcanevek, amelyek nem ennyire furcsák, de mindenképpen megmosolyogtatóak. Esetleg nem is csak a nevük, de az elhelyezésük is: a 2. kerületi Medve utca például épp a málnásba, azaz a Málna utcába torkollik. De a békásmegyeri Sramli utca is jókedvre derít, a székesfehérvári Gombócleső utca nevét pedig jó eséllyel mindenki mindig mosolyogva mondja ki, talán még az ott lakók is. Az effajta versenybe a 12. kerület a Varjúháj utcával száll be.

Kacérgiliszta? Az meg mi? Egy utcanév Csömörön, és egy valóban létező horgászcsalitípus, ami a köznyelvben persze roppant viccesen hangzik. Ahogy a 17. kerületi Sisakos sáska utca neve is, pedig egy rendkívül kecses, hazánkban is őshonos, védett állatfajról van szó. A 10. kerületi Vörösdinka és a 8. kerületi Légszesz utca nevét illetően régen még tudták a lakosaik, hogy egy védett szőlőfajtáról, illetve az akkoriban a közvilágításhoz használt gázról van szó, de mára mókás lett a hangzásuk. A 16. kerületi Lőcs utcáé pedig inkább pajzán, mert az a bizonyos kocsialkatrész ma már kevéssé használatos, az a dolog viszont továbbra is, amire asszociáltak róla az emberek.

A gyömrői Puki utca nevét lássuk be, nem szívesen diktálnánk be minden egyes alkalommal a címünk gyanánt, ellentétben a mesés 23. kerületi Micimackó utcával, vagy a Székesfehérváron és a 12. kerületben is fellelhető Futrinka utcával. A legérthetetlenebb eredetű magyar utcanév pedig minden bizonnyal a Fradi utcáé, ami még véletlenül sem Ferencvárosban, hanem egy futballszurkolói vonatkozásban kimondottan ellenséges terepen, Csepelen található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.