Utas és holdvilág olvasás könyv magazin Az üvegbúra ősz könyvajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Az év egyik legszebb időszaka, amikor a színek, a fények egy kicsit megfakulnak, és már a levegő illatából lehet érezni az évszak változását. Ilyenkor jól esik bekucorodni a kanapéra egy hatalmas pokróccal, és egy jó könyvvel.

Vannak azok a könyvek, amelyekről nagyjából mindenki hallott már, mindenki tud róla mondani egy-két szót, de valahogy elolvasni mégsem sikerült soha. Az alábbi könyvek - bár első látásra nem sok közös van bennük - valahol mind az élet nagy kérdéseire keresik a válaszokat. Ahogy az életben minket is, ezekben a könyvekben is komoly feladatok és dilemmák elé állítják a főszereplőket. És bár egyik sem az a kimondottan könnyű hangvételű olvasmány, mégis, mindegyikben megcsillan a remény valamilyen formában.

A vonaton még nem volt semmi baj. Velencében kezdődött, a sikátorokkal.

Az Utas és holdvilág, bár már több mint 80 évvel ezelőtt jelent meg, mégis, a mai napig aktuális maradt. Szerb Antal megindítóan érzékelteti az emberi lélek mélységeit, dilemmáit. Megjelenik benne a nosztalgia, az "ál-felnőttség", útkeresés. Szó van benne a társadalmi elvárásokról, a megfelelni nem tudás, nem akarás szorongató érzéséről is. A végén pedig, ahogy lenni szokott, az ember kénytelen rájönni, hogy ami elmúlt, azt nem lehet visszahozni, és hiába minden, bele kell törődni sorsunkba.
De tudjátok: És ha az ember él, akkor még mindig történhetik valami.

Az Utas és holdvilág, bár már több mint 80 évvel ezelőtt jelent meg, mégis, a mai napig aktuális maradt Forrás: Magvető Kiadó, Shutterstock

Az éjszaka álmomban megint Manderley-ben jártam.

A Manderley-ház asszonya még a harmincas évek közepén jelent meg, de a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend. Legutóbb tavaly filmesítették meg, Rebecca címmel.
Egy fiatal, húszas évei elején járó lány történetét ismerjük meg, aki néhány hét ismeretség után hozzámegy a nála 20 évvel idősebb, nemrég megözvegyült Maximhoz. A történet az ezután következő időszakot dolgozza fel, amikor az új feleségnek szembe kell néznie azzal, hogy képtelen versenyezni új otthona elhunyt úrnőjének szellemével.
A főszereplő Mrs. de Winter - akinek keresztneve nem is derül ki a könyvben - küzdelmeit, belső világát ismerjük meg a műben, azt az utat, ahogy a fiatal, szorongó, kérdésekkel és félelmekkel teli lányból néhány hónap leforgása alatt egy határozott, felnőtt nő válik.

A Manderley-ház asszonya még a harmincas évek közepén jelent meg, de a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend Forrás: Európa Könyvkiadó, Shutterstock

Furcsa, fülledt nyár volt, azon a nyáron ültették villamosszékbe Rosenbergéket, és én nem tudtam, mit keresek New Yorkban.

Ma már egyre több szó esik mentális betegségekről. A terapeutákat, terápiákat egyre kevésbé démonizálják, és egyre inkább központi témává válik nemcsak testi, de lelki egészségünk is.
Az üvegbura Sylvia Plath nagyrészt önéletrajzi ihletésű regénye, de sok benne a fiktív elem is. A mű bemutatja az élet esetlegességét. Papíron minden jó. Esther fiatal, írónak készül, tele van lehetőségekkel, fényes jövő áll előtte. És mégis, tulajdonképp a semmiből "ledönti lábáról" a depresszió. Öngyilkossági kísérlete után pszichiátriára kerül, mi pedig a partvonalról figyeljük lélegzet-visszafojtva, hogy vajon sikerül-e elindulnia a gyógyulás útján.

Az üvegbura Sylvia Plath nagyrészt önéletrajzi ihletésű regénye, de sok benne a fiktív elem is Forrás: Európa Könyvkiadó, Shutterstock

Az úgy volt, hogy egy adott pillanatban valaki mindig felemelte a fejét... és meglátta.

Alessandro Baricco 1994-ben jelentette meg Novecento című kisregényét. A mindössze 70 oldalas monodrámát a mai napig viszik színpadra is, sőt, film is készült belőle Az óceánjáró zongorista legendája címmel.
A történet Novecentóról szól, a kivételes jazz-zongoristáról, aki egy gőzhajón született, és egész életét ott is töltötte, soha egyetlen pillanatra sem tette ki lábát a szárazföldre.
Baricco gyönyörűen fogalmaz, az egész mű leírhatatlanul magával ragadó, így nem is szaporítanám a szót, inkább csak itt hagyok egy idézetet belőle:

Te jó ég, és láttad az utcákat?/
Hisz az utcákból is ezernyi van, hogy tudtok ti odalent választani csupán egyet/
Választani egy nőt/
Egy házat, egy földet, mely tiétek lesz, egy tájat, melyet nézhettek, egyetlen módját a halálnak/
Az az egész világ/
Az a világ előtted, azt sem tudod, hol a vége/
És hogy mennyi van belőle/
Soha nem féltek ti, hogy ezer darabra estek. A végtelenség riaszt. Már a puszta gondolat, nemhogy átélni azt.../

Alessandro Baricco 1994-ben jelentette meg Novecento című kisregényét Forrás: Helikon Kiadó Kft., Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.