Higgyük el: a magyar festészetnek igenis van létjogosultsága!

Forrás: Shutterstock -
festészet művészet világnap magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Festészet Napján, 2002 óta minden évben október 18-án arra törekszik a hazai alkotó- művész közösség, hogy a magyar társadalom számára prezentálja azt: milyen élénk, sokoldalú és érvényes e terület jelenvalósága -  és hogy a festészet az itthoni szférában, napjainkban is virágzik. E jeles dátum Szent Lukács névnapjával köthető össze, hiszen ezen a napon ünnepeljük a festők védőszentjét.

A festészet tehát olyan autonóm művészet, amelyben a mesterségbeli tudás az alkotó képzelet segítségével; intellektuális, szellemi tevékenységet kifejtve, a szemet ablakként a világra, annak megismerésére irányítva, az emberi lélek szenvedélyét, érzelmeit is kifejezve; egyénenként és korszakonként eltérő módon; az arányok, az elrendezés, a vonal, a fény, a színek és a formák ritmusa, hatása és jelentése, valamint az adott technika és a faktúra minősége révén; esztétikai értéket hoz létre valamilyen látható, érzéki, materiális formában egy adott síkon mint hordozófelületen. – olvashatóak Garami Gréta sorai a Magyar Festészet Napja hivatalos oldalán.

Kezdetben civil kezdeményezésként jött lére, azonban évről évre növekszik a rendezvénysorozat mind a programok, mind a kiállítók számát tekintve, így lehetőséget adva pályájukat kezdő festőművészeknek is a nagyközönség előtt való megmutatkozásra. Korábban csak a belváros kulturális csomópontjain szerveztek kiállításokat, eseményeket, mára már országosan is rengeteg programot tudnak az érdeklődők látogatni, kiegészülve irodalmi és táncos előadásokkal, performanszokkal egyaránt.
Érkezzen programajánlónk, hogy a Magyar Festészet Napja alkalmából mely programokra érdemes ellátogatni:

A MAGYAR AVANTGÁRD

Október 14-én, a Magyar Festészet Napja alkalmából kiállítás nyílt a 20. századi magyar avantgárd művészek munkáiból a Stefánia Palotában. A gyűjteményben az avantgárd stílus mellett expresszionista, szürrealista és art deco alkotásokat is megtekinthetnek a látogatók. Néhány magyar művész, akiknek munkáit láthatják: Egry József, Korniss Dezső, Kondor Béla, Rippl-Rónai József vagy Moholy-Nagy László. A belépés díjmentes, a kiállítás pedig november 6-ig látogatható.

ÉLETSZŐNYEG

Október 16-án Újházi Péter kiállítása nyílt meg a Műcsarnokban Életszőnyeg címmel, 81. születésnapja alkalmából. Festményei, kerámiaalkotásai és dobozai metaforikus önábrázolásáról, emberi eseményekről és különleges tájábrázolásáról szólnak. A látogatók december 5-ig tekinthetik meg munkáit.

Újházi Péter kiállítása nyílt meg október 16-án a Műcsarnokban, Életszőnyeg címmel Forrás: Facebook/Ujházi Péter

LÁMPÁSOK BIRODALMA

Az Esernyős Galéria a Lámpás'92 Közhasznú Alapítvánnyal összefogva lehetőséget biztosít arra, hogy hazánkban és a Kárpát-medencében élő sérült felnőttek, tehetségüket megmutatva kiállíthassanak, ezzel megmutatva azt a látásmódot, amellyel ők vizsgálják a körülöttük lévő világot. A kiállításon látható munkák kivétel nélkül érzékenyek, őszinték, rendhagyók, s egyben vallomások arról, hogy milyen kérdések foglalkoztatják e fogyatékkal élő alkotókat. A kiállítás november 19-ig látogatható.

ALAKVÁLTÁS

Érkezzen egy vidéki programajánló: Nemes Csaba – Alakváltás című kiállítása, melyet október 14-e óta tekinthetnek meg Pécsen, a Zsolnay Negyed m21 Galériában. Az alkotó a kiállítást két fő gondolatkörre építette fel: az egyik az identitáskeresés motívuma, melyet Nemes számára az új világ adta szabadság jelentett, a másik az alakváltás témája, ugyanis Nemes Csaba a művészetében többfajta módon bontogatta szárnyait: azonban a kapcsolat alkotásai között mindenkor fellelhető.

Nemes Csaba – Alakváltás címre keresztelt kiállítása október 14-e óta tekinthető meg Pécsen Forrás: Youtube/Nemes Csaba

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.