Súlyos agyműtéten esett át a Daeneryst alakító Emilia Clarke – 10 érdekesség a 35 éves sztárról

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Ik Aldama -
agyműtét magazin Trónok harca születésnap Emilia Clarke
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
35. születésnapját ünnepli október 23-án Emilia Clarke, akit a világ a Trónok harca egyik főszereplőjeként, Daenerys Targaryen szerepében ismert meg. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk róla egy nagy adag érdekességet, és nemcsak a Trónok harca kapcsán!

Az eredeti neve majdnem olyan hosszú, mint a Daenerysé.

Oké, a „Viharbanszületett Daenerys, a Targaryen-házból, aki első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, Sárkányok Anyja, a Láncok Leverője, Mereen királynője, a Nagy Fűtenger Khaleesije" azért pár karakterrel veri azt, hogy Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke, de azért az utóbbi is szép teljesítmény a szülőktől, nem igaz?

Sokszínű a szeme.

Az úgy nevezett heterokrómia nevű jelenséggel született, azaz a szemei több színt is magukba foglalnak. A pupillája körül mindkét szeme mogyoróbarna, az íriszének külső része pedig szürkéskék.

Háromévesen választott szakmát.

Az édesanyja üzletasszony, az édesapja pedig színházban dolgozott hangmérnökként. Emiatt a kis Emiliát már egészen korán elvarázsolta a színpad világa, és háromévesen döntötte el, hogy belőle pedig színésznő lesz.

Sokat cikizték amiatt, ami aztán a védjegye lett.

Iskoláskorában rengeteget viccelődtek a diáktársai a vastag szemöldökén, ami aztán színészként az egyik legfőbb eszköze lett a maga kifejező gesztusaival, és ami manapság már milliónyian a szépsége egyik legfőbb összetevőjének tartanak. Igaza lett az édesanyjának, aki az elkeseredett Emiliának annak idején megtiltotta, hogy átalakítsa a szemöldökét.

35. születésnapját ünnepli október 23-án Emilia Clarke, akit a világ a Trónok harca egyik főszereplőjeként, Daenerys Targaryen szerepében ismert meg Forrás: AFP/Angela Weiss

Nem csak a színészetben képzett.

Kiválóan tud lovagolni, korcsolyázni, evezni, vitorlázni, síelni és teniszezni, úszásban és futásban sem csak amatőr távokat képes megtenni, továbbá képzett énekesnő a blues, kabaré és jazz műfajokban.

Daenerys szerepében másik színésznővel kezdték el a Trónok harca forgatását.

A Targaryen hercegnő szerepére eredetileg Tamzin Merchant színésznőt szerződtették a Trónok harca alkotói, sőt a sorozat első epizódját le is forgatták vele. Ez azonban nem nyerte el teljes mértékben a gyártó HBO csatorna tetszését, ezért újraforgatták a nyitórészt, és az újrahangolás részeként több színészt is lecseréltek: így kapott lehetőséget Emilia Clarke is az őt világsztárrá tevő szerepre. Méghozzá az alábbi próbafelvételek alapján:

Az eredeti hajszínével fel sem ismerik.

Eredetileg barna a haja, de mivel a világ a Trónok harcában szinte fehérszőke hajjal ismerte meg, ezért aztán a hétköznapokban ritkán ismerik fel a rajongók az utcán, aminek nagyon örül. A sorozat forgatásának nagy részében parókát viselt, de az utolsó évad kedvéért a saját haját is kiszőkíttette, ami olyannyira rosszul sült el, hogy utána rövidre kellett vágatnia.

Súlyos agyműtéten esett át a Trónok harca idején.

A Trónok harca első és második évadának forgatása között egy edzőteremben egyszer csak összeesett, és a kórházba szállítása után derült ki, hogy bevérzett az agya. A sebészek megoperálták, de amikor felébredt, és ellenőrzésképpen megkérdezték tőle a nevét, nem tudta megmondani. „Az afáziának nevezett állapotban szenvedtem, amely annak a traumának a következménye, ami az agyamat érte. A legrosszabb pillanataimban ki akartam húzni a dugót. Kértem az orvosokat, hogy hagyjanak meghalni. A munkám, az álmom, az életem a nyelvre, a kommunikációra épült, e nélkül elvesztem" – árulta el a színésznő, akinek két hét után visszatért a beszédképessége, és visszatérhetett az életéhez.

A Trónok harca első és második évadának forgatása között egy edzőteremben egyszer csak összeesett, és a kórházba szállítása után derült ki, hogy bevérzett az agya Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/HBO/Hbo

Ő minden idők egyik legjobban fizetett sorozatszínésze.

A Trónok harca népszerűségének csúcsán a főszereplőtársaival (Kit Harington – Havas Jon, Lena Heady – Cersei Lannister, Nikolaj Coster-Waldau – Jaime Lannister, Peter Dinklage – Tyrion Lannister) együtt már 1,1 millió dolláros gázsit kaptak epizódonként, ez pedig a sorozattörténelem legmagasabb színészi fizetésének számít.

Több pucér férfit szeretett volna a Trónok harcába.

Az erőszakot és a szexet is kendőzetlenül ábrázoló sorozatban több meztelen jelenetben is szerepelnie kellett, ezekben pedig testdublőr nélkül, a saját bájait bevállalva állt a kamerák elé. De szerette volna, ha ezzel a pasik is így vannak: szíve szerint a sorozat zárójelenetében az összes jóképű férfi visszatért volna, és ő a trónról adhatta volna parancsba nekik a pucérkodást: "Én a mindenek királynője vagyok, úgyhogy szeretnék egy közeli képet a péniszükről" - tréfálkozott a Glamour magazinnak adott interjújában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.