Nyomornegyedek a nagyvilágból - Élet a brazil favelákban

Forrás: robertharding via AFP/Neil Emmerson/Neil Emmerson -
Brazília nyomornegyed érdekesség magazin favela
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkinek akad olyan periódus az életében, amikor úgy érzi, hogy most nagyon nehéz neki. Elveszítette a munkáját, a szerelmét, kevesebb a pénze, vagy egyszerűen csak nincs a topon. De ezek a mélypontok össze sem hasonlíthatóak azokkal, amelyek a brazil favelák lakói számára mindennaposak.

Mire is gondolok? Ha most ezt a cikket olvasod, valószínűleg van egy laptopod, egy mobilod vagy egy sima asztali számítógéped. Van interneted. Van áramod. Tudsz olvasni. Ez egészen biztosan így van. Nagy valószínűséggel fedél is van a fejed felett, mert ha nem lenne, kisebb gondod is nagyobb lenne annál, minthogy a favelákról tájékozódj. Remélhetőleg munkád is van, vagy ha nincs, akkor is akad némi tartalékod, különben szintén nem ezt az írást választottad volna, ha már netezel. Viszont a favelák lakói ezek egy részével, vagy akár többel is egyáltalán nem rendelkeznek.

Mik azok a favelák?

A favelák Brazília nyomornegyedei, amelyből akad jó néhány Rio de Janeiróban is. Ezek közül az egyik leghíresebb vagy inkább leghírhedtebb a Rocinha, amely ironikus módon pont a város két leggazdagabb negyede közötti meredek hegyoldalon húzódik. Bár itt az épületek kőből készültek és sokszor több emeletesek is, nem úgy, mint a Mumbaiban található bádogviskók, az itt lakók körülményei mégis kétségbeejtőek.

A házak többségében nincs csatorna, az áram és a vízellátás – ha egyáltalán van - rendszeresen akadozik. A negyedben gyakran ütik fel a fejüket különféle járványok, és a csecsemőhalandóság is sokkal nagyobb, mint az ország más területein.

Rocinha a város két leggazdagabb negyede közötti meredek hegyoldalon húzódik Forrás: robertharding via AFP/Neil Emmerson/Neil Emmerson

A tömegközlekedés is csak a favelák széléig jár, többek között azért, mert onnantól sok esetben olyan szűkek a sikátorok, hogy csak egy ember fér el rajtuk.
Rocinha tetejéről állítólag gyönyörű a kilátás, az itt élők azonban valószínűleg kevésbé tudják élvezni, hiszen kisebb gondjuk is nagyobb a panorámánál - sok esetben napról napra a megélhetésükért küzdenek.

Itt se férfiként, se nőként nem könnyű az élet

A favelák lakói számára, legyenek akár férfiak, akár nők, kemény az élet. Alapvetően itt még él a hagyomány, hogy a férfi a kenyérkereső, míg a nő gyereket nevel és a háztartást vezeti. Persze itt egyik szerep sem könnyű. A kenyérkereset sok esetben drogterjesztést, lopást, fegyveres rablást, vagy egyéb bűncselekményt jelent, a háztartásvezetés pedig szintén nem egyszerű egy esetleg áram és víz nélküli otthonban, vagy ahol hiányoznak az ajtók és az ablakok.
Az oktatás szegényes, már ha egyáltalán eljutnak a gyerekek az iskolába,

nem ritka ugyanis, hogy a fiúk már tizenévesen csatlakoznak egy-egy drogbandához, míg a lányok ekkorra már prostituálttá válnak.

Az oktatás szegényes, már ha egyáltalán eljutnak a gyerekek az iskolába Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Kitörni persze nem lehetetlen - csak majdnem. A favelák lakói között is akadnak olyanok, akik elvégzik az iskolát, sőt felsőfokú végzettséget is szereznek. Ők igazi hősök.

Mi pedig, akik egy rossz nap után hazaérkezünk az otthonunkba, felkapcsoljuk a villanyt, betoljuk a mikróba a vacsorát, majd lerogyunk a kapanéra a telefonunkat nyomkodva: gondoljuk át, milyen is lehet egy valóban nehéz élet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.