Csehov azt is méltósággal viselte, hogy felesége más férfitől esett teherbe

orosz irodalom Anton Csehov Csehov Olga Knyipper magazin évforduló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orosz irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Anton Pavlovics Csehov 1860. január 29-én született. Az író legnagyobb szerelme és felesége Olga Knyipper volt. Együtt töltött éveik alatt számtalanszor elválasztotta őket a távolság, ám minden alkalommal annál édesebb volt a viszontlátás. 

Mielőtt Anton Pavlovics Csehov megismerte volna későbbi feleségét, közudott volt, hogy szeretett bordélyházakba látogatni. Szerette az éjszakai partikat, az alkoholt, és a testi örömöket sem vetette meg. Nők százai rajongtak őrülten érte, és sokan szívesen hozzámentek volna feleségül, de ő mindannyiszor meghátrált. Végül titokban mégis megházasodott.

Olga Knyipper

A fiatal nő már korán elhatározta, hogy egy napon színésznő lesz belőle. Kitartása kifizetődött, és gyakorlatilag színészi pályája végéig a Moszkvai Művész Színház tagja volt. 1898-ban itt ismerkedett meg Csehovval. Az író akkor figyelt fel rá igazán, amikor a Sirály című drámájában Arkagyina szerepében látta játszani a fiatal nőt.

Érdekesség Csehovról, hogy 1896-ban, épp a Sirály apropóján, kis híján felhagyott a drámaírással, és csak később, a Moszkvai Társulat előadásai hozták meg számára a sikert.

Olga Knyipper 1898-ban a Moszkvai Művészeti Színházban ismerkedett meg Csehovval Forrás: Sputnik via AFP/Sputnik

Olgával 1899-ben kezdődött a viszonyuk, de sötét árnyékot vetett a kapcsolatukra, hogy kiújult Csehov tuberkulózisa. Az orvos végzettségű író pontosan tudta, hogy milyen végzetes kimenetelű betegséggel néz szembe. Talán épp elkerülhetetlen sorsa hatott rá úgy, hogy 1901-ben feleségül vette Olga Knyippert.

Házasságuk alatt gyakran távol kellett lenniük egymástól. Hiába Csehov kiújuló, halálos betegsége, Olga ahelyett, hogy ápolta volna gyengélkedő férjét, a karriert választotta. Ám, ha volt rá lehetősége, akkor a színésznő akár a fél kontinenst is átutazta, hogy férjével kettesben tölthessenek néhány napot. Házasságukat már öt hónapja csak leveleken keresztül tartották életben, amikor 1902. február 23-án Olga megérkezett férjéhez Jaltába. Az íróval ekkor döntötték el, hogy szeretnének gyermeket vállalni.

Máig rejtély, ami ezután történt

Olga Knyipper már a március 1-i levelében arról panaszkodott Csehovnak, hogy hasi fájdalmai vannak. A fiatal nő állapota súlyosbodott, majd március végén egy - állítólag - hat hetes magzattal elvetélt. Olga számtalan levélben írt erről Csehovnak, de mivel az író orvos is volt, pontosan tudta, hogy mivel jár egy ilyen operáció. Gyanakodni kezdett, s hamar bebizonyosodott, hogy sejtései igazak.

A színésznő akár a fél kontinenst is átutazta, hogy férjével kettesben tölthessenek néhány napot Forrás: Sputnik via AFP/RIA Novosti/Sputnik

Olga valóban terhes volt, de már több hónapja

Gyermeket hordott a szíve alatt, akinek nem Csehov volt az édesapja. Ám Olgának méhen kívüli terhessége volt, ezért vált a műtét halaszthatatlanná. Az író nem hagyta annyiban a dolgot: levelet küldött egy, a műtéten jelen lévő sebész kollégájának, melyben magyarázatot kért a történtekre. Kiderült az igazság, de végül a betegségére, valamint a feleségére való tekintettel nem firtatta az ügyet, élete végéig méltósággal kezelte azt.

1902 augusztusában Olga egészségügyi állapota rendbejött, de ugyanez sajnos nem volt elmondható Csehovról. Két éve maradt még hátra, melyben feleségével továbbra is folytatták érzelmes, szenvedélyes levelezésüket. 1904-ben Olga javaslatára egy német fürdővárosba utaztak, az írót ott érte utol a halál. Fiatalon, mindössze 44 évesen hunyt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.